EDUbox Politiek

Educatief pakkettest

Hoe zit ons politieke systeem in elkaar? Hoe worden beslissingen gemaakt over ons beleid? De EDUbox Politiek geeft jongeren inzichten in ons politieke systeem en hoe beslissingen daar tot stand komen.

Voor leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs. 

EDUbox Politiek

Het politieke systeem kan erg complex lijken en het is niet altijd duidelijk hoe onze stem net invloed heeft op het uiteindelijke beleid. Deze EDUbox wil jongeren daarom inzichten geven in het politieke proces en hen zelf laten ontdekken welke stappen er gezet worden tussen een idee en een uiteindelijk beleid.

Wat komt aan bod

De EDUbox Politiek bestaat uit vijf delen:

  • een introductie over de eigenschappen het politieke systeem en de invloed die politiek heeft op ons leven
  • theorie met filmpjes en opdrachten over welke weg er afgelegd wordt tussen de stem in een stemhokje en beleid dat uitgevoerd wordt
  • een oefening waarin leerlingen zelf mogen regeren over een fictief land
  • informatie over hoe jongeren zelf kunnen participeren in de maatschappij
  • extra inspiratie 

Zo gebruik je de tool

Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken:

  • online, als individueel leertraject
  • fysiek, als zelfstandig groepswerk in de klas

In de klas heb je één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen.

Duur: 3 lesuren

Dit heb je nodig

Wil je graag met andere EDUboxen aan de slag in je klas? Bekijk hier het een overzicht van alle EDUboxen over mediawijze en maatschappelijke schappelijke thema's.

Deze EDUbox is mede tot stand gekomen dankzij het Europese project EDUmake. De partners van dit project verwerken dit bestaand materiaal naar hun eigen context en eigen noden en werken anderzijds samen aan nieuw materiaal rond de Europese verkiezingen van 2024. Meer informatie op https://media-and-learning.eu/project/edumake/ of https://www.vrtinternational.com/innovation/projects/edumake

Gefinancierd door de Europese Unie (CREA-CROSS-2021- INNOVLAB-Project 101059958). Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie of het Uitvoerend Agentschap Onderwijs en Cultuur (EACEA). Noch de Europese Unie, noch EACEA kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Een initiatief van: De Ambrassade , BELvue , Europahuis Ryckvelde , Tree Company , Bataljong

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in oktober 2023