EDUbox Overtuigen

Educatief pakket

Slogans kom je overal tegen. Mensen en bedrijven proberen je zo een boodschap mee te geven. Maar ook politici en politieke partijen communiceren bewust om je te overtuigen. Welke technieken passen ze daarvoor toe? En wat is dan nog propaganda en is dat altijd slecht?

Voor leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs.

EDUbox overtuigen

Slogans op affiches, reclamefilmpjes op televisie, memes op sociale media … Overal zien we boodschappen verschijnen om ons te overtuigen. Welke technieken gebruiken mensen om ons te overtuigen? En is dat per se negatief? Daarop biedt de EDUbox Overtuigen jongeren een antwoord.

Wat komt aan bod

De EDUbox bestaat uit 5 delen:

  • een introductie over hoe reclamemakers, politieke partijen en politici ons proberen te overtuigen van hun boodschappen. 
  • theorie met filmpjes over wat propaganda is, wat de meest gebruikte overtuigingstechnieken zijn en hoe we misleidende boodschappen kunnen herkennen.
  • een interactieve oefening waarbij de leerlingen creatief aan de slap met de posterapp: ze bedenken een campagne en ontwerpen een poster met de boodschap van hun eigen politieke partij om mensen te overtuigen.
  • een checklist met 10 punten om schadelijke propaganda te onderscheiden van andere boodschappen.
  • extra inspiratie

Zo gebruik je het

Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken:

  • online, als individueel leertraject
  • fysiek, als zelfstandig groepswerk in de klas

In de klas heb je één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen.

Duur: 2 lesuren

Dit heb je nodig

Wil je graag met andere EDUboxen aan de slag in je klas? Bekijk hier het een overzicht van alle EDUboxen over mediawijze en maatschappelijke schappelijke thema's.

Deze EDUbox is mede tot stand gekomen dankzij het Europese project EDUmake. De partners van dit project verwerken dit bestaand materiaal naar hun eigen context en eigen noden en werken anderzijds samen aan nieuw materiaal rond de Europese verkiezingen van 2024. Meer informatie op https://media-and-learning.eu/project/edumake/ of https://www.vrtinternational.com/innovation/projects/edumake

Gefinancierd door de Europese Unie (CREA-CROSS-2021- INNOVLAB-Project 101059958). Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van de Europese Unie of het Uitvoerend Agentschap Onderwijs en Cultuur (EACEA). Noch de Europese Unie, noch EACEA kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Een initiatief van: Vlaams Vredesinstituut , Hannah Arendt Instituut

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in oktober 2023