5 vragen over smartphones in de klas

Dit artikel is deel van Digitale balans

Smartphones in de klas: ze doen bij veel leerkrachten een hoop vragen rijzen. Gelukkig zijn er ook antwoorden. Tijd voor een korte Q&A!

Zijn leerlingen sneller afgeleid door hun smartphone?

Vroeger gaven leerlingen briefjes door, vandaag checken ze hun meldingen: afleiding is altijd wel ergens te vinden. Maak daarom als leerkracht duidelijke afspraken over wat mag en wat niet, en koppel daar ook gevolgen aan. Zorg daarnaast voor genoeg afwisseling in werkvormen, zodat je snel kan zien of ze sociale media aan het checken zijn. Het vraagt misschien iets meer voorbereiding, maar geeft ook meer voldoening én leerwinst.

Wat als je als leerkracht stiekem gefilmd wordt?

Net zoals leerlingen weten dat ze niet te laat mogen komen, moeten ze ook weten dat ze leerkrachten niet zomaar mogen filmen. Maak duidelijk dat dit strafbare feiten zijn en dat je altijd iemands toestemming nodig hebt als je een persoon op beeld wil vastleggen. Merk je dat je leerlingen daar niet goed van op de hoogte zijn? Maak hen mediawijzer met dit gratis lespakket over het recht op afbeelding.

Wat kan je jongeren leren over smartphones?

Als kinderen thuis studeren, kunnen ze op elk moment naar hun smartphone grijpen. Daarom leren we ze best op school al hoe ze aan die verleiding kunnen weerstaan. Ook al denk je dat je leerlingen meer weten over media dan jij, toch kan je hen vast en zeker iets bijbrengen. Vaak weten jongeren namelijk wel hoe ze media moeten gebruiken en hebben ze een goede ‘knoppenkennis’, maar daarom gaan ze er nog niet verstandig mee om. Hoe zorg je ervoor dat je smartphone je niet afleidt? Welke informatie is betrouwbaar? Hoe gedraag je je op sociale media? Als leerkracht kan jij hen daarin coachen.

Wat met leerlingen zonder gsm of smartphone?

Niet iedereen heeft de middelen om media te gebruiken. Daarnaast vinden sommige ouders het ook nog te vroeg om hun kind een gsm of smartphone te geven. Toch betekent dat niet dat mediawijsheid minder belangrijk wordt. Beschouw het als zwemmen: zelfs al heb je thuis geen zwembad, toch is het belangrijk om te leren zwemmen. Ga dus samen met je leerlingen aan de slag en vraag of de school eventueel een aantal toestellen kan verhuren of verkopen tegen betaalbare prijzen. Samen op een toestel werken kan ook leerrijk zijn.

Hoe gebruik je een smartphone in de les?

Wil je je leerlingen laten kennismaken met de verschillende mogelijkheden die smartphones te bieden hebben? Begin klein en zoek het niet te ver. Gebruik een smartphone bijvoorbeeld eens als rekenmachine, om iets op te zoeken of om een foto van het bord te nemen. Later kan je dan experimenteren met leuke apps of eens een hele les rond smartphones geven. Alleszins geldt: gewoon doen! Het maakt je lessen zoveel leuker en zal je leerlingen motiveren.

“Hoewel smartphones misschien voor afleiding zorgen, zijn er veel voordelen aan verbonden. Leerkrachten moeten daarom leren hoe ze met die tools moeten omgaan en waar nodig worden bijgeschoold om smartphones in te zetten in de les.”
Karen vierkant
Karen Linten
Expert digitale balans
Mediawijs

Hoe zit het met de wifi?

Wil je smartphones gebruiken in de klas, dan is een stabiele wifiverbinding noodzakelijk. Check dus zeker hoe het daarmee zit voor je aan de slag gaat. Bereid ook telkens een back-upplan voor, mochten er zich technische problemen voordoen.

Gepubliceerd op 11 mei 2021