De toekomst van cybercriminaliteit: 4 uitdagingen

Dit artikel is deel van Cybersecurity

Dat de criminaliteit in België blijft dalen, is goed nieuws. Helaas vormt cybercriminaliteit daarop de enige grote uitzondering. Online oplichters blijven creatieve manieren bedenken om mensen te misleiden, waarbij ze handig gebruikmaken van nieuwe trends. Waar zullen cybercriminelen in de toekomst meer en meer op inzetten?

Thuiswerk

Sinds de coronapandemie is thuiswerk voor veel mensen en bedrijven een vast onderdeel van de werkweek. Daar zal in de toekomst niet snel verandering in komen. Dat betekent wel dat steeds meer gevoelige bedrijfsgegevens buiten de grenzen van het kantoor belanden. Op zich geen probleem, zolang werknemers thuis een sterke en veilige internetverbinding hebben.

Tip

Werk je soms op verplaatsing? Probeer openbare wifinetwerken dan te vermijden. Omdat deze netwerken onbeveiligd zijn, kunnen hackers makkelijker aan je gegevens. Zo kan informatie die je online deelt (creditcardgegevens, vertrouwelijke e-mails, …) in verkeerde handen komen.

Het ‘Internet of Things’

Meer en meer toestellen worden vandaag met het internet verbonden (bv. slimme thermostaten, slim speelgoed, …). Voor cybercriminelen vormen zulke toestellen een makkelijke toegangspoort tot je thuisnetwerk en je gegevens, omdat ze vaak slecht beveiligd zijn.

Tip

Bedenk: is het nodig dat dit apparaat verbonden is met internet? Als je de slimme functionaliteit van een apparaat niet gebruikt, schakel die dan uit. Zo heb je weer een toegangspunt minder voor criminelen.

Artificiële Intelligentie

Ook Articifiële Intelligentie (AI of kunstmatige intelligentie) wordt almaar toegankelijker. In de wereld van cybersecurity wordt AI al veelvuldig gebruikt om potentiële beveiligingsproblemen op te sporen. Helaas biedt AI ook voor cybercriminelen opportuniteiten. Zo kunnen ze video’s of geluidsfragmenten zodanig bewerken dat ze zich als iemand anders kunnen voordoen (bv. je contactpersoon bij de bank of een familielid).

Tip

Onthoud dat niet alles op het internet echt is. Krijg je een vreemde voice message of zie je een gek filmpje van iemand die je kent? Dubbelcheck dan rechtstreeks bij deze persoon of dat wel helemaal klopt.

Cryptomunten

De publieke aandacht voor cryptomunten is de laatste jaren sterk toegenomen. Daardoor winnen virtuele munten, met Bitcoin als bekendste voorbeeld, aan populariteit. Cybercriminelen spelen daar graag op in: ze proberen je vertrouwen te winnen en je vervolgens te overtuigen om via hun platform te investeren in cryptomunten.

Tip

Laat je niet verleiden door advertenties op sociale media van bekende figuren die zogezegd geïnvesteerd hebben in cryptomunten. Deze advertenties zijn bedoeld om je te misleiden. Wil je toch beleggen in virtuele munten? Informeer dan bij je bank naar veilige beleggingsplatformen en de mogelijke risico’s.

Gepubliceerd op 19 juli 2022