Een mediawijze opvoeding: hoe moet dat?

Dit artikel is deel van Opvoeden in een digitale wereld

Ieders kijk op (media)opvoeding is anders. De vraag is dus niet ‘Mediaopvoeding, hoe moet dat?’ maar wel ‘Mediaopvoeding, hoe kan dat?’. Deze 5 tips helpen je om kinderen op jouw manier mediawijs te maken, als ouder, familielid, vriend of professional.

Onthoud dat het vroeger niet anders was

Misschien lijkt het alsof kinderen vandaag in een heel andere wereld opgroeien dan jij. Dat kunnen we natuurlijk niet helemaal ontkennen: het internet en sociale media hebben de wereld wel degelijk op z’n kop gezet. Toch heb je zelf als kind ook veel veranderingen meegemaakt, bijvoorbeeld de eerste computers of de eerste gsm’s. Je ouders wisten vast ook niet helemaal hoe ze dat met jouw opvoeding moesten rijmen. En kijk, met jou is het toch ook helemaal goed gekomen?

Heb vertrouwen in jezelf

Een skin, een snap, een streak: mogelijk heb je er nog nooit van gehoord. Of denk je: wat kan ik kinderen in ’s hemelsnaam bijbrengen over Instagram of vlogs als ik zelf geen flauw idee heb hoe dat werkt? Wel, meer dan je denkt. Kinderen en jongeren mogen dan een kei lijken in de online wereld, als volwassenen staan we in de echte wereld met beide voeten op de grond. Precies daarom ben jij de beste partner in crime om de jeugd bij de hand te nemen. Aarzel dus niet om je te verdiepen in mediawijze thema’s, toon een gezonde dosis interesse in de leefwereld van kinderen en leen terloops je kritische bril eens uit. 

Ga af op je buikgevoel

Mag een 8-jarige al een smartphone op zak hebben? Is het oké om foto’s van kleuters op sociale media te delen? De ene zegt volmondig ja, de ander schudt resoluut het hoofd. Mediaopvoeding is geen zwart-witverhaal: de meningen kunnen verschillen, en daar is niks mis mee. Ga gerust op zoek naar informatie, leg je oor te luisteren bij anderen, maar durf vertrouwen op je buikgevoel. Ben je betrokken bij de mediaopvoeding van andermans kinderen? Sta dan open voor de visie van de ouders en respecteer hun ideeën.

Focus op het positieve

Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je kinderen maar beter zo lang mogelijk weghoudt van al die nieuwe media. Waarom niet gewoon een boek lezen of in de tuin spelen? Minder risico’s en net zo leuk. Klopt, maar weet dat media ook heel wat mooie kanten hebben. Ze helpen je om sociale contacten te onderhouden, ze vormen een ongelooflijke bron van informatie en je steekt er heel wat van op. Bovendien zijn digitale media niet meer weg te denken uit de leefwereld van de jeugd. Door hen daarvan af te schermen, missen ze de kans om waardevolle vaardigheden te leren en komen ze later mogelijk voor problemen te staan.

Maak duidelijke afspraken

Hoe kinderen omgaan met media is verre van eenrichtingsverkeer. Bij jonge kinderen zijn duidelijke regels zeker noodzakelijk, maar hoe ouder een kind wordt, hoe meer ruimte er is voor dialoog. Vind je dat al dat gamen toch wat de spuigaten uitloopt? Maak je je zorgen over iets té sexy selfies? Gooi je twijfels op tafel en praat erover. Met een beetje geluk vinden jullie vast een oplossing waar iedereen zich goed bij voelt. En hé, misschien heeft het kind of de jongere in jouw omgeving zelf wel bedenkingen bij het aantal uren dat jij op je smartphone zit? Wie weet leer jij er dus ook nog wat van.

Mediaopvoeding: wat houdt dat in?

Wat betekent ‘mediaopvoeding’ eigenlijk? Is dat enkel de taak van ouders? En waarom is het zo belangrijk? Ontdek alles wat je moet weten.

Gepubliceerd op 10 september 2021