Help, mijn naaktfoto’s werden doorgestuurd!

Dit artikel is deel van Sexting

Het kan gebeuren dat expliciete beelden van jou of iemand in je omgeving zonder jouw toestemming worden doorgestuurd. Op zo’n moment is het vooral belangrijk om het hoofd koel te houden en de schade te beperken, hoe moeilijk dat ook lijkt. Zo pak je het aan.

Spreek een vertrouwenspersoon aan

Als je ontdekt dat je foto’s werden doorgestuurd, kan het zijn dat je even in paniek raakt. Het beste wat je dan kan doen, is iemand aanspreken die je vertrouwt. Dat kunnen ouders, broers of zussen zijn, maar ook een leerkracht of iemand van het CLB. Vind je het moeilijk om dit te vertellen aan iemand in je omgeving? Je kan ook altijd (anoniem) bellen of chatten met een medewerker van Awel of Child Focus.

Deze persoon kan je helpen om de situatie in te schatten en samen met jou de volgende stappen bekijken.

Primaire vs secundaire sexting

Als iemand je naaktfoto’s doorstuurt zonder jouw toestemming, spreken we over ‘secundaire sexting’. Anders dan primaire sexting, waarbij je uit vrije wil foto’s van jezelf maakt en verstuurt, is secundaire sexting nooit oké. Het is zelfs bij wet verboden.

Contacteer de verspreider(s)

Heb je een vermoeden wie jouw naaktfoto’s heeft doorgestuurd? Neem dan contact op met de verspreider. Leg uit dat het doorsturen van expliciete beelden zonder andermans toestemming strafbaar is en vraag om hier onmiddellijk mee te stoppen. Doe hetzelfde met mensen waarvan je weet dat ze jouw beelden verder hebben doorgestuurd, want ook dat is strafbaar.

Probeer dit wel discreet te doen: als je mensen aanspreekt die nog niet op de hoogte zijn van de situatie, stijgt de kans dat ze op zoek gaan naar je foto’s en dat de beelden zich verder spreiden. 

Haal de foto’s offline

Kom je je foto’s tegen op plaatsen waar je ze zelf niet gepubliceerd hebt, zoals op sociale media? Dan kan je dit melden bij de provider van de website. Naaktbeelden zijn in strijd met de gebruiksvoorwaarden van sociale media, dus je kan vragen om ze offline te halen.

Blader daarnaast ook eens door de foto’s die je wel ooit online hebt gezet. Zitten er compromitterende beelden bij? Het is een goed idee om deze te verwijderen of onzichtbaar te maken.

Pas je privacy-instellingen aan

De kans bestaat dat je ongepaste berichten zal krijgen van anderen door wat er gebeurd is. Check daarom je privacy-instellingen op sociale media: maak je account privé en zorg dat je alleen berichten en reacties kan krijgen van mensen die je vertrouwt. Zo voorkom je meteen ook dat andere foto’s van jou, al dan niet expliciet, door anderen gebruikt en/of bewerkt kunnen worden.

Overweeg om klacht in te dienen

Het is je volste recht om klacht in te dienen tegen al wie jouw foto’s heeft doorgestuurd. Je kan daarvoor meteen naar de politie stappen, maar je kan ook een organisatie als Child Focus vragen om je hierin te begeleiden.

Doe je dit liever niet of voel je je er nog niet comfortabel bij? Dat is helemaal oké. Weet wel dat het helpt om bewijsmateriaal achter de hand te houden, bijvoorbeeld in de vorm van screenshots, voor als je later toch aangifte wil doen.

De schuld ligt nooit bij jou als slachtoffer

Als slachtoffer krijg je soms het gevoel dat de situatie jouw schuld is. Dit is het gevolg van ‘victim blaming’. Weet dat de schuld altijd bij de verspreider van de foto ligt.

Gepubliceerd op 4 juli 2021