Krijg jij ook digistress op het werk?

Dit artikel is deel van Digitale balans

Onderzoek toont aan dat veel werknemers ooit te maken krijgen met digistress op de werkvloer. Wat is digistress, hoe krijg je het en hoe geraak je er weer van af?

Wat is digistress?

Digistress is stress die gelinkt is aan ICT en online (sociale) media. Werknemers die last hebben van digistress, storen zich aan de overvloed aan berichten die hen via digitale weg bereiken.

Informatie wordt aan een té hoog tempo, in té grote hoeveelheden en in een té korte tijdspanne aangeleverd door sociale media, mails, online platformen, enzovoort. Volgens experts hebben sommige werknemers moeite met het cognitief verwerken van al die boodschappen, wat leidt tot digitale stressgevoelens.

Goed om te weten

Digistress is zelden een geïsoleerd probleem. Vaak hangt het samen met andere belangrijke voorwaarden voor welzijn op het werk, zoals de werkdruk en jobtevredenheid. Ook factoren op persoonlijk vlak, zoals stress om privéredenen, kunnen digistress versterken.

6 soorten digistress

Digistress neemt verschillende vormen aan: uit onderzoek blijkt dat er bij werknemers maar liefst 6 soorten digistress zijn. Deze 6 soorten sluiten elkaar ook niet uit, dus in theorie kan je last hebben van verschillende soorten digistress tegelijkertijd.

De 6 soorten digistress zijn:

  • Technofobie: de angst om niet mee te kunnen met technologie op het werk.
  • Overload: het gevoel overweldigd te zijn door alle info die digitaal op je afkomt.
  • FOMO (privé): moeite om online privécommunicatie los te laten op het werk.
  • FOMO (werk): moeite om online werkcommunicatie los te laten na de werkuren.
  • Beleidsonrust: onrust door een inefficiënt ICT-beleid op het werk.
  • Privé/werk-onevenwicht: moeite met het in stand houden van een gezonde work/life-balans.

5 tips voor werknemers

Helaas zijn er vaak geen structurele oplossingen om digistress te voorkomen. Dat betekent niet dat je niets kan doen om je stressgevoel te verlichten. Misschien kunnen deze simpele tips al helpen:

Bespreek de verwachtingen

Wanneer moet je bereikbaar zijn? Is het oké dat je tussen bepaalde tijdstippen niet antwoordt op e-mails? Als de verwachtingen duidelijk zijn, kan dit al veel druk wegnemen.

Zet meldingen uit als je aan het werk bent

Ga na welke apps voor jou een stoorzender zijn en zet de meldingen daarvan uit. Als je je smartphone niet per se nodig hebt, kan je hem ook op vliegtuigmodus zetten.

Probeer apps voor werk en privé te scheiden

Installeer apps die alleen voor je werk dienen enkel op je laptop. Daarnaast kan je met extensies als StayFocusd (voor Google Chrome) sociale media tijdelijk blokkeren op je computer.

Check je mailbox op vaste tijdstippen

Bepaal voor jezelf één of meerdere momenten per dag waarop je de tijd neemt om e-mails te lezen en te beantwoorden. Ook je mailbox kan je in ‘offline’ modus zetten.

Maak je gevoel kenbaar

Praat erover met collega’s, je baas of je partner. Misschien herkennen ze zich wel in je gevoel of kunnen jullie samen tot een oplossing komen.

Cijfers over digistress

Uit een grootschalige studie van de Arteveldehogeschool blijkt dat 50% van de werknemers in de openbare sector al eens digistress heeft gehad.

Gepubliceerd op 12 mei 2021