Supersolden gespot? Opgelet!
Is iets te mooi om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Ontvang je e-mails of sms’en van bekende bedrijven met onrealistische promoties? Of krijg je de boodschap dat je een mooie prijs gewonnen hebt, maar moet je wel nog even wat vertrouwelijke gegevens invullen? Klik dan zeker niet op de link in het bericht.
Denk je toch dat de aanbieding echt is? Surf dan naar de website van het bedrijf in kwestie en check of je er iets over terugvindt.
Betaal niet via openbare wifi
Publieke hotspots kunnen makkelijk gehackt worden. Wanneer cybercriminelen daarin slagen, kunnen ze zonder veel moeite je internetverkeer onderscheppen en je gegevens stelen. Je bankzaken regelen of online aankopen doen via een openbaar (onbeveiligd) wifinetwerk is dus geen goed idee.
Moet je toch dringend een aankoop of overschrijving doen, maar ben je niet thuis? Dan doe je dit beter via het data-abonnement van je smartphone.
Doe de betrouwbaarheidstest
Wees extra alert als je nog nooit gehoord hebt van een bepaalde webshop. Je kan de betrouwbaarheid van een website of webshop op meerdere manieren nagaan:
- Speur naar de contactgegevens. Op louche webshops zijn deze gegevens vaak moeilijk terug te vinden. Staan ze er wel, dan kunnen ze alsnog vals zijn. Dubbelcheck het adres via Google Maps.
- Zoek het ondernemingsnummer op. Elk legaal bedrijf in België moet aangesloten zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zoek daarom de webshop op in de Kruispuntbank: vind je een ondernemingsnummer terug, dan is het alvast geen onbestaand bedrijf.
- Lees reviews. Hoewel er over elk bedrijf wel positieve en negatieve dingen te vinden zijn, maken reviews je altijd wijzer. Kom je overwegend slechte ervaringen tegen? Dan kan je je aankoop beter ergens anders doen.