Veilig surfen: 9 basisbeginselen

Dit artikel is deel van Cybersecurity

De online wereld biedt je een schat aan informatie, mogelijkheden en nieuwe ervaringen. Maar daar komen ook risico’s bij kijken. Hoe bescherm je jezelf en surf je veilig? Deze 9 richtlijnen zijn een goed begin.

Beveilig je wifinetwerk

Wanneer je wifi niet goed beveiligd is, krijgen anderen zomaar toegang tot je (gedeelde) bestanden en apparaten in je netwerk. Ook kunnen criminelen je internetverkeer onderscheppen en je netwerk misbruiken voor illegale activiteiten.

Geef je netwerk een unieke naam en pas het wachtwoord regelmatig aan. Idealiter stel je ook een gastnetwerk in voor mensen die bij jou thuis op bezoek komen: zo vermijd je dat je wachtwoord in verkeerde handen kan belanden.

Kies verschillende wachtwoorden

Eén wachtwoord voor al je accounts? Dat klinkt misschien handig, maar het is allesbehalve veilig. Bij een datalek kunnen hackers plots zomaar aan al je accounts en gevoelige gegevens. Gebruik daarom steeds een ander wachtwoord. Stel daarbij telkens een sterk wachtwoord in, dat niet voor de hand ligt.

Tip: een wachtwoordkluis helpt je om je wachtwoorden te houden.

Gebruik tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een dubbele beveiliging voor je accounts. Kort samengevat betekent het dat je twee keer inlogt in je account, via twee verschillende manieren. Kan iemand je wachtwoord toch bemachtigen, dan kan deze persoon nog altijd niet in je account.

Pas je privacy-instellingen aan

Via sociale media delen we heel wat informatie over onszelf. Denk daarom goed na wat je met wie deelt en pas je privacy-instellingen aan. Je kan onder meer instellen wie je profiel kan bekijken en wie je berichten kan sturen.

Installeer antivirussoftware

Antivirussoftware beschermt je computer tegen cyberaanvallen. Zo belanden er geen schadelijke bestanden op je toestel door bijvoorbeeld op een verkeerde link te klikken. Je kan deze software aankopen, maar er zijn ook gratis alternatieven te vinden.

Vergeet niet te updaten

Het internet evolueert razendsnel, waardoor er regelmatig updates nodig zijn aan toestellen of software. Deze updates voegen niet alleen handige functies toe, maar waken er ook over dat er geen beveiligingslekken zijn.

Je kan instellen dat deze updates automatisch gebeuren. Vaak krijg je ook een melding dat er een nieuwe update beschikbaar is.

Maak back-ups

Ondanks alle maatregelen die je neemt, kan het altijd gebeuren dat je het slachtoffer wordt van een cyberaanval. Door regelmatig back-ups te maken, kan je bestanden recupereren wanneer ze beschadigd of verloren raken. Je kan dit doen via een externe harde schijf, maar ook in de cloud.

Leer valse berichten herkennen

Cybercriminelen zijn gewiekst in het opstellen van valse sms’jes of e-mails om gegevens van jou te achterhalen. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als een vriend of als je bank, waarbij ze je vragen om een betaling te doen of vertrouwelijke gegevens te delen.

Wees hier alert voor: er zijn een aantal rode vlaggen waaraan je valse berichten kan herkennen.

Gebruik een VPN

Een VPN of Virtual Private Network is een soort versleuteld netwerk binnen een ander netwerk. Het vormt een extra beveiliging wanneer je surft op openbare netwerken. Net als antivirussoftware kan je zowel betalende als gratis VPN-diensten installeren.

Lees verder

Gepubliceerd op 19 juli 2022