EDUmake-partners in België, Kroatië en Nederland creëren gelokaliseerde versies van bestaand EDUbox-materiaal voor 12- tot 18-jarigen, zoals ontwikkeld door de VRT, op basis van hoogwaardige audiovisuele inhoud en interactieve interactieve strategieën. Daarnaast wordt er ook een nieuwe EDUbox ontwikkeld in kader van de Europese verkiezingen.

EDUmake logo groot

Wat is EDUmake

Hoewel formeel onderwijs in Europa de verantwoordelijkheid blijft van nationale of zelfs regionale regeringen en autoriteiten, is het duidelijk dat veel van de uitdagingen waarmee jongeren worden geconfronteerd, over het hele continent worden gedeeld. Digitale en mediageletterdheid zijn belangrijke competenties voor alle burgers in heel Europa. Daarom wordt de beschikbaarheid van aansprekend educatief materiaal voor jongeren steeds belangrijker. Om grote maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, moet de integratie van rijke Europese audiovisuele inhoud in educatief materiaal veel aantrekkelijker en effectiever worden gemaakt.

EDUMAKE wil aan deze uitdaging werken: het creëren van boeiend educatief materiaal over belangrijke maatschappelijke uitdagingen op Europees niveau, waarbij hoogwaardige audiovisuele inhoud en interactieve engagementstrategieën naadloos worden geïntegreerd. Om dit te bereiken begint EDUMAKE niet vanaf nul. Het is gebaseerd op een innovatief interactief onderwijsformaat dat wordt aangeboden door leraren in de klas, nl. EDUbox.

EDUbox is ontwikkeld door VRT, en gericht is op het versterken van sleutelcompetenties bij jongeren om deel te nemen aan Europese maatschappelijke thema's, van desinformatie tot democratie. EDUMAKE zal verschillende belangrijke EDUboxen vertalen en contextualiseren naar andere landen en talen, een doe-het-zelf-toolkit creëren om nieuwe EDUboxen te ontwikkelen en de kennis samenbrengen om een ​​EDUbox te creëren over de Europese verkiezingen.

  • Leraren uit het secundair onderwijs van leerlingen tussen 12-18 jaar (eerste tot zesde middelbaar),
  • Educatieve professionals,
  • Nationale overheden.
  • Verkiezingen
  • Politieke communicatie

EDUmake is een tweejarig project onder leiding van de VRT in België dat in oktober 2022 van start is gegaan en wordt gefinancierd in het kader van het programma ‘Creative Europe’ van de Europese Commissie. Het project eindigt op 30 September 2024.

  • Mediawijs
  • De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie nv (VRT), Belgium
  • Media & Learning Association (MLA), Belgium
  • Stichting NTR (NTR), the Netherlands
  • Interuniversitair Micro-Electronica Centrum (IMEC/Mediawijs), Belgium
  • Sveuciliste U Zagrebu Fakultet Politickih Znanosti (FPZG), Croatia

Het doel van dit project

Met de nieuwe EDUbox willen we jongeren inzicht geven in hoe (politieke) beslissingen tot stand komen. We willen de jongeren meegeven dat een samenleving zich altijd wil organiseren om het leven aangenamer te maken. Mensen hebben ideeën en willen deze uitvoeren, er zijn verschillende manieren om dit te doen en verkiezingen zijn een voorbeeld hiervan. Mensen overtuigen ons van bepaalde ideeën, we kiezen voor bepaalde ideeën in de hoop dat deze ook gerealiseerd worden. Om van een idee tot een beleid te komen zijn er verschillende stappen die gezet worden. Welke stappen dit zijn, willen we meegeven in de EU-box.

  • Een deel van de projectopdracht is het creëren van een gebruiksvriendelijk formaat voor het vertalen en contextualiseren van EDUbox-pakketten in de hele EU en mogelijk daarbuiten. Dit omvat een reeks instrumenten, strategieën en materialen die leerkrachten en anderen in de toekomst kunnen gebruiken om hun eigen EDUboxen samen te stellen over onderwerpen die zij belangrijk vinden.
  • De EDUmake-partners creëren ook een speciale EDUbox over het Europees beleid en de verkiezingen die ter voorbereiding van de Europese verkiezingen in 2024 kan worden gebruikt in de klas. 

De resultaten van dit project

  • Het creëren van een gebruiksvriendelijk formaat voor het vertalen en contextualiseren van EDUbox-pakketten in de hele EU en mogelijk daarbuiten.
  • Mediawijs zal zich binnen het netwerk focussen op de uitwerking van een speciale EDUbox over het Europees beleid en de verkiezingen. 

De EDUbox zal in het najaar 2023 beschikbaar zijn.