Digironde

Kalender

Tijdens deze opleiding leer je door te zien, te beleven en te ontmoeten over digitale inclusie. We gaan op bezoek bij digitale-inclusie-initiatieven en laten ons inspireren. De opleiding duurt minimum 5 dagen, maximum 7 dagen.

Deze opleiding bestaat uit een online startmoment, 1 of 2 tweedaagsen, een plaatsbezoek in Nederland, een plaatsbezoek bij een collega-deelnemer en een vormingsdag in Brussel. Je kiest of je je inschrijft voor 1 of 2 tweedaagsen. 

Inschrijven moet voor 2 mei.

Praktische informatie

Datum

Van vrijdag 14 juni 2024 tot donderdag 31 oktober 2024

Uur

Het start- en einduur van de opleidingsdagen verschillen. We proberen deze tussen 9u30 en 16u30 te houden, maar soms wijken we hiervan af. De precieze uren krijg je na inschrijving.

Prijs

150 euro

Overnachting en maaltijden tijdens de tweedaagses zijn inbegrepen. 

Alle maaltijden tijdens de opleidingsdagen zijn ook inbegrepen.

Transport is niet inbegrepen.

Locatie

Deze opleiding gaat door op verschillende locaties.

Doelgroep

Medewerkers van lokale besturen die werken aan digitale inclusie. Zowel praktijk- als beleidsmedewerkers zijn welkom.

Wat kan je verwachten? 

  • Een levenslang netwerk: de opleiding is een ideale mogelijkheid om je netwerk uit te breiden waar je nog voor jaren op kan rekenen voor tips en tricks.  
  • Online leren: korte video's ter voorbereiding van de sessies.
  • Inspiratie: tijdens deze opleiding leer je door te ontmoeten en te zien.

Als je het traject hebt doorlopen dan ...

...ben je een inspirator voor je collega’s met concrete tips en ideeën.

... heb je binnen je dienst nu de expertise om collega’s te ondersteunen en motiveren om de waarden van digitale inclusie uit te dragen. 

Programma

Data

Sessie

14/06/2024

10u-11u

Online startmoment

We maken kennis met elkaar en geven meer informatie over de opleiding.

3 en 4 juli

Thematische tweedaagse in Oost- en West-Vlaanderen over dienstverlening en toegankelijkheid.

We gaan op bezoek bij Digibank Plus, Stad Gent en Stad Roeselare en hebben het over hoe je burgers kan betrekken bij de ontwikkeling of aanpassing van toepassingen, hoe je via verschillende kanalen je dienstverlening kan organiseren, hoe je voor toegankelijkheid zorgt bij je digipunten en dienstverlening, en meer.

We starten op 3 juli in Gent en zetten het programma verder op 4 juli in Roeselare. Diegenen die blijven overnachten gaan op 3 juli samen van Gent naar Roeselare en overnachten daar.

26 en 27 augustus

Thematische tweedaagse in Antwerpen en Limburg over het voorzien van toegang, het versterken van digitale vaardigheden en het bereik van digistarters. 

In Tongeren worden we ondergedompeld in de projecten DIGbij en DIGI-taal van vzw IN-Z, vzw Link in de Kabel en OCMW Tongeren, waar vrijwilligers, medewerkers uit de sociale economie en digitale experten elkaar wederzijds versterken in het bieden van digitale hulp en advies aan kwetsbare doelgroepen. In Stad Hasselt komen we meer te weten over het vrijwilligersbeleid rond digihelpers en gaan we met de brugfiguur digitalisering van SAAMO op wandel langs plekken waar zij outreachend nieuwe digistarters bereikt. We gaan naar Antwerpen, waar we een voorstelling krijgen van de projectleider digitale inclusie van de Stad Antwerpen over hun visie en aanpak rond digitale inclusie en we bezoeken we enkele organisaties waarmee de Stad samenwerkt. 

We starten op 26 augustus in Tongeren en eindigen in Hasselt, diegenen die blijven overnachten slapen in Hasselt. Op 27 augustus gaan we van Hasselt naar Antwerpen en zetten we het programma daar verder.

Te bepalen

Op plaatsbezoek bij één van de deelnemers aan de opleiding.

Tijdens de opleiding leer je de andere deelnemers kennen en bevraag je elkaar over elkaars werkingen. Op het einde van de tweedaagse beslis je als groep bij wie je graag op bezoek wilt gaan. Die deelnemer organiseert een plaatsbezoek voor de andere deelnemers.

Te bepalen

Inspiratie uit het buitenland: op bezoek bij Cubiss in Tilburg.

We gaan op bezoek bij de LocHal in Tilburg. Een bibliotheek die al meermaals in de prijzen gevallen is en onder andere verkozen werd tot beste bibliotheek van Nederland. 

We worden ontvangen door Cubiss, een organisatie die bibliotheken ondersteunt in Nederlands Brabant en Limburg. 

We leren bij over de rol die bibliotheken spelen in Nederland bij digitale inclusie, hoe de Nederlandse overheid ervoor probeert te zorgen dat burgers ergens terecht kunnen met hun digitale vragen, hoe digihelpers gevormd en ondersteund worden en nog veel meer.

Te bepalen

Vormingsmoment in Brussel over verduurzaming.

We ontmoeten elkaar centraal in Brussel om uit te wisselen over verduurzaming en we leren bij over hoe we beleidsmakers en management op een overtuigende manier kunnen vertellen over digitale-inclusieprojecten.

Deze opleiding is een initiatief van Mediawijs en VVSG met de steun van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.