Mediacoach personen met een beperking 2023-2024

‘Mediacoach: personen met een beperking' is een opleiding voor professionals/begeleiders die werken met kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Een Mediacoach verdiept zich in de digitale en mediawijze wereld om je doelpubliek nog beter van dienst te kunnen zijn. Met jouw brede kennis ben je het aanspreekpunt en de coach voor collega’s voor alles wat betreft digitale media en mediawijsheid in jouw organisatie. 

Praktische informatie

Datum

Van donderdag 14 september 2023 tot donderdag 6 juni 2024

Uur

9u30 - 15u45

Prijs

Gratis voor professionals die werken met mensen met een beperking (dankzij de steun van het Agentschap Binnenlands Bestuur)

Locatie

Brussel, op wandelafstand van het station

Doelgroep

Professionals die werken met kinderen, jongeren en volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking, meervoudige beperking en ASS. Dit traject van september '23 - juni '24 is volzet. 

Interesse in het volgende traject?

In het voorjaar 2024 herhalen we het traject voor (licht) verstandelijke beperking, meervoudige beperking en ASS. Professionals die werken met personen met NAH, visuele en auditieve beperkingen kunnen hierbij aansluiten.

Wat kan je verwachten?

  • Online leren: aan de hand van een online leeromgeving wordt je steeds, op eigen tempo, klaargestoomd voor de volgende sessie. Geen saaie handboeken maar filmpjes van experts, achtergrondinfo, kennistesten, portfolio’s,...
  • Live sessies: Tijdens de face-to-face sessies gaan we dieper in op de theorie en is er plaats voor vragen, praktijkvoorbeelden en tools.
  • Uitwerking van je eigen project: Iedere mediacoach in spe werkt een eigen project uit waarmee je een tastbaar resultaat teweegbrengt in je organisatie. Je wordt hierbij persoonlijk begeleid en kan ook ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.
  • Een levenslang netwerk: de opleiding is een ideale mogelijkheid om je netwerk uit te breiden waar je nog voor jaren op kan rekenen voor tips en tricks.   

Als je het traject hebt doorlopen dan...

  • ... heb je binnen je organisatie de expertise om collega’s te ondersteunen bij het inzetten van digitale media.
  • ... ken je verschillende strategieën om collega’s te motiveren om digitale media in te zetten.
  • ... ben je een aanspreekpunt voor alle vragen betreft (sociale) media en mediawijsheid. Je hebt een antwoord klaar, of weet waar je het kan vinden.
  • ...ben je een inspirator voor je collega’s met concrete tips en ideeën.

Engagementsverklaring

Bij inschrijving bevestigt de organisatie het engagement dat voor de kosteloze deelname aan de opleiding, de werknemer:

  • de opleiding volledig zal volgen
  • ruimte krijgt om een stageproject in de organisatie uit te voeren
  • bereid is om deel te nemen aan intervisies i.v.m. de opleiding
  • akkoord is met de publicatie van hun stage-opdrachten en projecten

Inhoud van de opleiding

Data & locatie

Sessies

Brussel    14/09/2023

Sessie 1: Startdag
In de eerste inleidende sessie ontleden we het concept ‘mediawijsheid’. Aan de hand van het Mediawijs Competentiemodel belichten we de verschillende aspecten van mediawijsheid. Daarnaast krijg je de basisprincipes mee om als coach aan de slag te gaan in jouw organisatie. Tot slot inspireren we je met praktische voorbeelden van succesvolle mediacoach projecten. Zo ga je naar huis met veel inspiratie voor jouw eigen project!

Brussel  24/10/2023

Sessie 2: Mediagebruik, online kansen en tools
Welke rol spelen (digitale) media in de leefwereld van personen met een beperking? We kijken naar interessante onderzoeken en de invloed hiervan voor jouw organisatie en waarom het belangrijk is om met digitale media aan de slag te gaan.  Daarnaast verkennen we hoe (digitale) media en tools de online kansen van personen met een beperking kunnen vergroten en hoe jij hen als professional of organisatie daarbij kan ondersteunen. We maken ook kennis met specifieke apps en tools die personen met een beperking kunnen helpen in hun dagelijks leven.

Brussel     28/11/2023

Sessie 3: Digitale inclusie, online weerbaarheid en mediaopvoeding
We duiken in het thema digitale inclusie en bekijken wat dit betekent voor jouw organisatie. Hoe kan je zo inclusief mogelijk werken? We geven je tips en inspiratie om een digitale inclusiebeleid op te stellen voor jouw organisatie. Daarnaast staan we stil bij online weerbaarheid geven we handvaten en tips mee over hoe je kan omgaan met online agressie vanuit het kader van emotionele ontwikkeling. In de namiddag staan we stil bij mediaopvoeding. Hoe ga je in gesprek over media met je cliënten? En hoe zorg je voor een digitale balans? 

Brussel  19/12/2023

Sessie 4: Sociale media, online relaties en veilig online
We staan stil bij het sociale mediagebruik en de online identiteit van personen met een beperking. We verdiepen ons in de tools en apps die zij gebruiken en verkennen hiervan de kansen en uitdagingen. We hebben hierbij aandacht voor de specifieke behoeften en uitdagingen. Verder zoomen we in op online veiligheid. Hoe kan je je doelgroep weerbaar maken online rond onder andere phishing en privacy? Daarnaast reiken we tips en inspiratie aan om een beleid rond mediawijsheid op te stellen voor jouw organisatie.

Brussel  30/01/2024

Sessie 5: Nieuws- en reclamewijsheid + intervisie

In het midden van het traject houden we een intervisie van jouw project. Je verdiept je in je coaching skills of scherpt ze verder aan, zodat je projectidee nog sterker wordt en je blijvend mensen kan aanspreken en motiveren.

We duiken in de wereld van nieuwswijsheid, presenteren inzichten en demonstreren verschillende tools en technieken om de actualiteit bespreekbaar te maken. Hoe stel stel je kritische vragen? Hoe ga je kijken naar beelden? Hoe bespreek je (mis)leidende boodschappen met de doelgroep?. Hierna focussen we ons op reclame(wijsheid). We verkennen daarbij allerlei vormen van reclame en hoe je jouw doelgroep hiermee kan leren omgaan.

Brussel  27/02/2024

Sessie 6: Communiceren met (sociale) media en productie
Hoe kan jij als professional of organisatie effectief communiceren op sociale media? We kijken naar de geschikte kanalen om personen met een beperking te bereiken of om je organisatie in de schijnwerpers te zetten. Wat zijn de belangrijke do’s en don’ts? Daarnaast verkennen we hoe je als sociale professional een online identiteit kunt opbouwen. We gaan in op auteurs- en portretrecht en de GDPR, en bespreken de implicaties ervan voor jouw doelgroep en organisatie. We gaan ook creatief aan de slag en leren hoe je media kan creëren samen met je collega's of cliënten. Er zijn talloze mogelijkheden om dit op een leuke en toegankelijke manier te doen. Vandaag delen we de tips en trucs om deze vaardigheden onder de knie te krijgen.

Brussel  19/03/2024

Sessie 7: Media en spel
Het thema ‘media en spel’ sluit de opleidingsreeks af, hierna volgt het jurymoment. We maken kennis met concrete toepassingen om media op een positieve manier in te zetten voor een zinvolle vrijetijdsbesteding. Hoe integreer je media in je spelontwerp op een laagdrempelige manier? Hoe ga je om met games? Welke games zijn interessant voor je doelgroep? Hoe kan je met behulp van media fijne, inclusieve activiteiten ontwerpen en organiseren?

Brussel  07/05/2024

Sessie 8: Jurymoment
Vandaag presenteer je jouw project voor de jury. De jury beoordeelt of je slaagt als mediacoach. Daarnaast snuif je ook inspiratie op door voorstellingen van je collega’s mee te volgen.

Gent 
06/06/2024

Sessie 9: Afstudeermoment
We sluiten de opleiding af met een feestelijk moment én geven je nog een laatse kans om je te verdiepen in allerlei thema’s. Vandaag ontvang je ook je computentiedocument en ben je officieel mediacoach!