EDUbox Data en Privacy

Educatief pakket

Je deelt een foto op Instagram, logt in op een publiek wifinetwerk, scrollt wat op TikTok of vult je adres in voor de levering van een online aankoop. Elke dag deel je bewust en onbewust gegevens. Is ‘sharing’ ook effectief ‘caring’ of moeten we onze data beter beschermen? De EDUbox Data en privacy gaat dieper in op dit complexe onderwerp.

banner EDUbox

Data is het nieuwe goud dat bedrijven en instanties maar al te graag verzamelen en verhandelen om er winst uit te halen. Van gerichte advertenties tot ernstige inbreuken op de privacy: de impact van (on)bewuste data-exposure wordt steeds duidelijker. En terwijl persoonlijke gegevens steeds meer worden vergaard, realiseren we ons vaak onvoldoende welke data we achterlaten en hoe deze worden gebruikt.

De EDUbox Data en Privacy speelt in op de noodzaak om bewuster om te gaan met persoonsgegevens. Leerlingen secundair onderwijs onderzoeken in dit educatieve lespakket hoe gegevens verzameld worden, wat ermee gedaan wordt en hoe ze een beter evenwicht kunnen vinden tussen delen en privacy.

Wat komt er aan bod

De EDUbox Data en Privacy bestaat uit 5 delen:

  • Hoofdstuk 1 ‘Ik deel, dus ik besta?’
  • Hoofdstuk 2 ‘Data bewust’
  • Hoofdstuk 3 ‘Aan de slag’
  • Hoofdstuk 4 ‘Jouw data en privacy’
  • Hoofdstuk 5 ‘Meer weten?’

In deel 1 denken de leerlingen via een online test en video uit Iedereen Beroemd na over de vragen: Wat is (online) privacy? Welke informatie deel ik en wat hou ik liever privé? 

In deel 2 maken de leerlingen kennis met verschillende soorten data: rechtstreekse, onrechtstreekse, bijzondere en biometrische persoonsgegevens. Ze ontdekken hoe data verzameld wordt, wie toegang heeft tot jouw data en wat ermee gedaan wordt? 

In deel 3 worden de leerlingen uitgedaagd om zelf bewuste keuzes te maken. Ze kruipen in de huid van KLAAR-gezicht Anaïs Dockx en maken in haar naam enkele alledaagse beslissingen. Welke consequenties hebben hun keuzes op vlak van data en privacy? 

In deel 4 ontleden we samen de spelregels van databescherming. Welke rechten heb je? En welke plichten hebben personen of bedrijven met wie je je data deelt? 

Meer weten? In deel 5 delen we interessante links en duiken we dieper in thema’s als camera’s, deelmobiliteit, publieke wifi, beacons en sniffers. De informatie is telkens volledig op maat van jongeren.

Zo gebruik je de tool

Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken:

  • online, als individueel leertraject
  • fysiek (downloadbare pdf), als zelfstandig groepswerk in de klas

In de klas heb je één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen. De leerlingen hebben een computer met internetverbinding nodig.

Duur: 2 lesuren

Dit heb je nodig

Deze EDUbox is een samenwerking van VRT met DNS Belgium, Kenniscentrum Data & Maatschappij, amai, Digital For Youth, Cyber Security Coalition, imec, Mediawijs, Ik beslis, Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA), Vlaams Mensenrechten Instituut en Betternet.

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in 2024