Hé, da's privé! over online privacy

Een bericht of foto delen op sociale media, iets bestellen op een webshop of een online wedstrijdformulier invullen: het zijn zaken die je misschien bijna dagelijks doet. Hoewel je daar vast een goede reden voor hebt, laat je zo wel heel wat sporen of persoonsgegevens na. Hoe zorg je dat je bewust omgaat met je (online) privacy? En wat doe je als iemand je privacy schendt? Je leest het allemaal in dit dossier. 

Vragen over online privacy? Contacteer onze expert Tom Seymoens.

Het recht op privacy: wat betekent dat?

Wat houdt het recht op privacy in? En waarom zouden we onze privacy eigenlijk beschermen? Lees het hier.

Alles over het recht op privacy

Vinden we onze (online) privacy belangrijk?

Privacy op het internet: je digitale voetafdruk

De sporen die je op het internet nalaat, vormen samen je digitale voetafdruk. Wat betekent dat voor je privacy? Kom er meer over te weten.

Wat is je digitale voetafdruk?

Veelgestelde vragen over privacy

Telkens als je persoonsgegevens deelt, deel je een stukje informatie over jezelf. Je geeft dus een stuk van je privacy op, maar doorgaans krijg je daar wel wat voor in ruil. Met andere woorden: er zijn zowel voor- als nadelen aan het delen van persoonsgegevens. Het is aan jou om die voor- en nadelen af te wegen en op basis daarvan een beslissing te maken. Deel je veel informatie over jezelf? Dan is daar zeker niets mis mee, zolang dat een bewuste keuze is.

Wanneer een derde partij je gegevens verzamelt en gebruikt, doet deze instantie aan gegevensverwerking. ‘Gegevensverwerking’ is een heel brede term. Er wordt onder verstaan: het vastleggen, bewaren, gebruiken, ordenen, verzamelen, samenbrengen, linken, opvragen, raadplegen, bijwerken, publiceren, wijzigen, delen, doorzenden, verspreiden, ter beschikking stellen, afschermen, uitwissen of vernietigen van gegevens.

Websites die persoonsgegevens verzamelen, maken daarvoor vaak gebruik van cookies. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die informatie bijhouden over je zoek- en surfgedrag. Als je een website voor het eerst bezoekt, krijg je de vraag om cookies te accepteren of te weigeren. Accepteer je ze, dan deel je informatie over jezelf (= minder privacy). De website kan daardoor wel gebruiksvriendelijker zijn, doordat je bijvoorbeeld automatisch wordt ingelogd.

Wat gebeurt er met je gegevens?

Eender welk bedrijf, organisatie of instantie kan informatie over jou verzamelen en verwerken. Dat kan gaan van je school of je jeugdbeweging tot een grote webshop of techgigant. Wel hebben ze daarvoor altijd jouw toestemming nodig. Ook heb je verschillende rechten die je controle geven over wat er met je gegevens gebeurt.

Als het gaat over de verwerking van persoonsgegevens, somt de AVG of Europese privacywetgeving enkele essentiële privacyrechten op. Het doel van die rechten is om je meer inzicht te geven in wat er gebeurt met je gegevens. Ook mag je te allen tijde beslissen dat een bedrijf je gegevens moet wissen of niet langer mag verwerken.

Wanneer kinderen jonger zijn dan 13 jaar, moet een ouder of opvoeder toestemming geven om persoonsgegevens te verzamelen en te verwerken. Om die reden mogen kinderen jonger dan 13 jaar geen account aanmaken op sociale media, tenzij ze daarvoor toestemming hebben van hun ouders. Dat een ouder of opvoeder toestemming moet geven, geldt wel alleen wanneer de verwerking van gegevens effectief gebaseerd is op toestemming. Er zijn nog 5 andere wettelijke gronden voor de verwerking van persoonsgegevens. De gemeente mag bijvoorbeeld gegevens van kinderen verwerken in het kader van het publieke belang en een arts mag hetzelfde doen in een levensbedreigende situatie.

Wat is het recht op afbeelding?

Het recht op afbeelding beschermt je tegen onrechtmatig gebruik van beelden waarop jij te zien bent. Zo mogen anderen niet zonder jouw toestemming foto’s of filmpjes maken of verspreiden. 

Je privacy beschermen

Veel mensen hebben het gevoel dat ze de controle kwijt zijn over de informatie die organisaties over hen verzamelen en gebruiken. Toch kan je verschillende dingen doen om je privacy te beschermen. En ook als je privacy geschonden wordt, kan je je rechten verdedigen!

9 tips om je privacy te beschermen

Help, mijn privacy is geschonden!

Is jouw chat-app privacyvriendelijk?

Sinds 2021 deelt chat-app WhatsApp nog meer gegevens van zijn gebruikers met moederbedrijf Facebook. Waarvoor die gegevens dienen, is niet helemaal duidelijk. Daarom stappen velen over naar de privacyvriendelijke chat-app Signal. 

Wat je moet weten als organisatie

Als organisatie is het je plicht om de privacyregels van gebruikers of consumenten te respecteren. Maar wat moet je daar dan precies over weten? Lees hier de belangrijkste regels van de Europese privacywetgeving en hoe je daar rekening mee houdt.

De GDPR of ‘Europese privacywet’

Sinds 2018 bepaalt de GDPR of AVG op Europees niveau hoe organisaties aan gegevenswerking moeten doen. De belangrijkste regels ontdek je hier.

Meer over de GDPR

Hoe werk je als organisatie aan privacy?

Andermans privacyrechten respecteren: hoe begin je daar nu eigenlijk aan? Ontdek 3 dingen die je op weg helpen. 

Zo pak je het aan

Onderzoek over privacy

61%

van de Vlamingen

is bezorgd over de impact van sociale media op zijn privacy. Lees meer.

73%

van de Vlamingen

stoort zich aan het feit dat bedrijven niet transparant zijn over de gegevens die ze verzamelen. Lees meer.

2 op 3

Vlamingen

heeft het gevoel dat ze de controle kwijt zijn over de informatie die anderen over hen verzamelen en verwerken. Lees meer.

34%

van de jongeren in Vlaanderen

heeft online al een schending van zijn privacy meegemaakt. Lees meer.

43%

van de jongeren in Vlaanderen

 

maakt zich zorgen dat anderen gênante informatie over hen op het internet kunnen vinden. Lees meer.

64%

van de jongeren in Vlaanderen

 

vindt dat je privacy vooral je eigen probleem is. Lees meer.

Interessante onderzoeken

Ontdek alles over het mediagebruik van kinderen tussen 6 en 18 jaar.

Jaarlijks onderzoek naar het bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen.

Filmpjes over privacy

Meer weten?

  • Gegevensbeschermingsautoriteit

Gebruikt iemand je gegevens zonder je toestemming? Dan kan je de Gegevensbeschermingsautoriteit om hulp vragen. Je kan via deze weg ook een klacht indienen. 

  • Ikbeslis.be

Vragen over privacy? Surf naar ikbeslis.be voor een antwoord. Je krijgt er ook tips en tricks om je privacy te beschermen.

  • Anthologieprivacy.be

Op anthologieprivacy.be vind je een historisch overzicht van documenten over de bescherming van privacy en persoonsgegevens, van de jaren zeventig tot 1998.

  • Mijnonlineidentiteit.nl

Mijnonlineidentiteit.nl geeft je allerlei praktische privacytips, bijvoorbeeld om je privacyinstellingen aan te passen.

  • Vpngids.nl

Je privacy beschermen gaat hand in hand met veilig internetten. Op vpngids.nl vind je tips en informatie om je computer, je gegevens en je internetverbinding te beveiligen.

  • My data done right

Krijg grip op je data: bekijk, verwijder, corrigeer of neem je gegevens mee via mydatadoneright.eu.