EDUbox Sexting

Educatief pakket

Sexting, de moderne vorm van flirten op afstand. Met slechts een paar tikjes op het scherm kunnen ondeugende berichten en foto's worden uitgewisseld. Maar sexting kan helaas ook snel uit de hand lopen, waardoor het ook heel wat risico's en zorgen met zich meebrengt. De ‘EDUbox Sexting: de spelregels voor digitaal flirten’ gaat dieper in op dit complexe onderwerp.

Een initiatief van de VRT in samenwerking met Betternet, Child Focus, de Europese Unie, Imec, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, Mediawijs, Pimento en Sensoa.

EDUbox Sexting

De komst van digitale media heeft ons liefdes- en seksleven op zijn kop gezet. Stuurden we elkaar vroeger liefdesbrieven en rode rozen, doen we vandaag liever aan sexting om onze gevoelens te tonen. Maar wat is sexting precies? Waarom boomt het onder jongeren? En brengt het sturen van pikante foto’s niet allerlei risico’s met zich mee? 

De nieuwe EDUbox Sexting gidst leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs door de wereld van digitaal flirten en legt uit dat het soms ook kan mislopen. 

Wat komt er aan bod

De EDUbox Sexting bestaat uit 5 delen:

  • In deel 1 komen de leerlingen van het Sint-Jozefinstituut uit Bokrijk aan het woord over sexting. Wat is het precies? Waarom zou je het doen? Gaan meisjes en jongens anders om met sexting? 
  • In deel 2 gaan leerlingen dieper in op de spelregels van sexting. Ze krijgen een checklist en een vlaggensysteem die hen helpen om in te schatten of een situatie grensoverschrijdend is. Ze leren meer over de herkenbaarheidsregels, over het belang van toestemming en over de juridische kant van de zaak. 
  • In deel 3 gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze krijgen inzicht in de cruciale rol van ‘de omstaanders’ bij grensoverschrijdende sexting door een methodiek met chatgesprekken. 
  • In deel 4 ontdekken leerlingen de nieuwste vormen van sexting, zoals grooming, sextortion en deep nude? En hoe worden deze praktijken door middel van artificiële intelligentie nog complexer om te traceren? Ze leren welke stappen ze kunnen ondernemen als het fout gaat en bij wie ze terechtkunnen.
  • In deel 5 linken we naar extra interessant materiaal over het thema, volledig op maat van jongeren.

Zo gebruik je de tool

Je kan de EDUbox op 2 manieren gebruiken:

  • online, als individueel leertraject
  • fysiek (downloadbare pdf), als zelfstandig groepswerk in de klas

In de klas heb je één EDUbox nodig per groepje van 3 à 5 leerlingen.

De leerlingen hebben een computer met internetverbinding nodig.

Duur: 2 lesuren

Dit heb je nodig

Met de steun van de Europese Commissie en het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse Overheid. De interactieve tool werd ontwikkeld door Tree company, een innovatiebureau dat via onlinetools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in mei 2023