Opiniemakers

Educatief pakket

Er komt heel veel informatie op ons af. Hoe verwerk je die op een kritische manier? Hoe bouw je een onderbouwde mening op? Hoe ga je om met meningsverschillen en wat als dat uit de hand loopt? En hoe kan je je stem laten horen in de maatschappij? Met het lespakket Opiniemakers ontdek je samen met je leerlingen een antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen omtoveren tot echte opiniemakers!

Voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs. 

Educatief Pakket opiniemakers

Doe mee aan de challenge!

Met je klas kan je vrijblijvend deelnemen aan een challenge waarbij we je leerlingen uitdagen om hun stem te laten horen. Coole prijzen gegarandeerd! Benieuwd naar de laatste updates of wil je deelnemen? 

Wat komt aan bod

Opiniemakers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module zijn er video’s met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

 1. Je mening vormen
 2. Je mening uiten
 3. Omgaan met meningsverschillen
 4. Polarisatie
 5. Haatspraak

Zo gebruik je het

Elke module van Opiniemakers bestaat uit volgende delen:

 • Online video’s met opdrachten
  Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. Je kan de video’s terugvinden via de link onderaan deze toolpagina of hier.
 • Een methodiek voor in de klas
  In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven.

Er is ook een overkoepelende werkbundel met gespreksmethodieken om over de aan bod gekomen thema's te praten of discussiëren in de klas. 

Dit heb je nodig

Zin in meer?

Wist je dat Opiniemakers deel uitmaakt van een groter geheel? Naast Opiniemakers voor de derde graad is er ook Nieuwsmakers voor de eerste graad en Feitencheckers voor de tweede graad! 

Een initiatief van: Hujo

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen

Gelanceerd in oktober 2022