What's New

Educatief pakket

Fake news en complottheorieën zijn dezer dagen helemaal terug van (nooit) weggeweest. Hoe maken we jongeren hiervan bewust en hoe wapenen we hen hiertegen? Welke kritische vragen moeten ze stellen om fake news en complottheorieën te ontmaskeren? Ontdek het educatief pakket What's New. 

Voor leerlingen uit het secundair onderwijs.

Lespakket What's New

Hoe ga je vandaag om met propaganda, complottheorieën en misleidende informatie? Dagelijks krijgen we via (sociale) media duizenden berichten binnen: van harde, onweerlegbare (?) feiten tot absolute ‘bagger’. We beseffen dat wel, maar worden toch met open ogen om de tuin geleid. En dat heeft gevolgen. In het project 'What's New' sloegen Mediawijs en Kazerne Dossin de handen in elkaar en gingen op zoek naar manieren om met jongeren te werken over complottheorieën en propaganda.

Wat komt aan bod

Jongeren leren hoe ze propaganda en complottheorieën kunnen doorprikken via (historische) voorbeelden. Zo krijgen ze meer inzicht in mechanismen die vroeger, maar ook vandaag nog worden toegepast. Jongeren leren:

  • verhalen bedenken volgens de klassieke structuur van een complot. Zo ontdekken ze dat we allemaal wel in staat zijn om geloofwaardige nepverhalen te verzinnen.
  • nadenken over hoe lang iets “geheim” kan worden gehouden. Op die manier komen ze er zelf achter dat om diverse redenen niet zo eenvoudig is.
  • nadenken over welke gebeurtenissen een bepaalde theorie al dan niet geloofwaardig maken. Zo leren ze dat complottheorieën inspelen op onze frustraties, hoop of andere gevoelens. 
  • onderzoeken welke informatiebronnen voor hen meer en minder betrouwbaar zijn.

Zo gebruik je het

Doe in de klas een online experiment op zoek naar complotten en filterbubbels en laat je leerlingen zelf propaganda maken om de propagandatechnieken te leren kennen. 

Aantal deelnemers: je kan in groepjes werken of met de hele klas aan de slag gaan.

Duur: ± 2 tot 3 lesuren.

Met de What's New app naar Kazerne Dossin

De interactieve What’s New-app leidt leerlingen in kleine groepjes rond in Kazerne Dossin. Zo onderzoeken ze de rol van propaganda en complottheorieën in de verspreiding van haat. Ze komen te weten hoe die mechanismen meespeelden in de realisatie van een genocide van ongeziene proporties. Naast historische insteken, verhalen en voorbeelden, komen ook actuele vormen van misleiding aan bod. 

Dit heb je nodig

  • Download hieronder de handleiding voor leerkrachten.
  • Bekijk de extra werkbladen voor de workshop complotdenken.
  • Gebruik de checklists om propaganda en complottheorieën te herkennen. Via onze webshop kan je de affiche en de bladwijzers ook gratis bestellen. 

What's New werd mee ontwikkeld met de steun van de Koning Boudewijnstichting. What's New vormt een onderdeel van het project No Cap dat werd ge-co-financierd met steun van het Internal Security Fund-Police van de Europese Unie. De inhoud vertegenwoordigt enkel de visie van de makers. De Europese Commissie wijst elke verantwoordelijkheid af voor het gebruik van informatie uit dit project.

Een initiatief van: Mediawijs , Kazerne Dossin

Licentie: Naamsvermelding, NietCommercieel, GelijkDelen