4 tips om cyberpesten bij kinderen te vermijden

Dit artikel is deel van Cyberpesten

Als ouder of opvoeder wil je natuurlijk vermijden dat (je) kinderen gepest worden via het internet. Alleen heb je daar weinig controle over: waar volwassenen bij ‘klassiek’ pestgedrag kinderen nog enigszins in de gaten kunnen houden, is dat in de digitale wereld veel minder het geval. Toch kan je een aantal zaken doen om het risico te beperken.

Praat over schermen

Kinderen en jongeren besteden heel wat tijd aan schermen. Het is dan ook niet meer dan natuurlijk om er een dagelijks gespreksonderwerp van te maken. Vraag dus niet alleen naar hun hobby’s of huiswerk, maar praat ook over wat ze allemaal doen en meemaken op het internet.

Als de gelegenheid zich voordoet, kan je het ook hebben over de risico’s. Vertelt een kind bijvoorbeeld dat een vriend(in) die dag verdrietig was door een gemeen berichtje op sociale media? Vraag dan of dat wel vaker gebeurt en of zoiets hem of haar ook al overkomen is. Vertel vervolgens waar de grens met cyberpesten juist ligt en wat het kind zelf kan doen om niet in zo’n situatie te belanden.

Maak duidelijke afspraken

Uit het Apestaartjaren-onderzoek (2020) blijkt dat kinderen gemiddeld op 9-jarige leeftijd hun eerste smartphone krijgen. Het is een goed idee om van bij het begin duidelijk af te spreken waar en wanneer die smartphone gebruikt mag worden. Probeer dit op jonge leeftijd te beperken tot gemeenschappelijke ruimtes, zoals de woonkamer. Op die manier kan je af en toe (schuin) meelezen en de reacties van je kind peilen, zodat je toch in enige mate een oogje in het zeil kan houden. Het kan ook nuttig zijn om afspraken te maken over wat kinderen wel en niet mogen delen online of met wie ze contact mogen hebben.

Wees je er wel bewust van dat kinderen en jongeren er niet voor staan te springen om zich aan gemaakte afspraken te houden. Smartphones kunnen heel aanlokkelijk zijn, evenals het aantal likes en reacties dat je kan krijgen als je je profiel openbaar maakt.

Blijf op de hoogte van de digitale wereld

De digitale wereld blijft evolueren. Voor je het weet zijn er weer nieuwe sociale media, games, apps en technologieën waar kinderen verzot op zijn. Blijf die ontwikkelingen goed volgen, zodat je weet wat er leeft bij de jeugd en hen kan helpen om die nieuwigheden veilig te ontdekken. Zet bijvoorbeeld de website van Mediawijs of MediaNest (specifiek voor ouders) in je favorietenlijst: je kan er een hoop info en tips terugvinden over wat er allemaal gaande is in de online wereld.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen volgen het voorbeeld van volwassenen in hun omgeving. Denk dus ook aan de manier waarop je zelf omspringt met (sociale) media. Wees je ervan bewust dat kinderen en jongeren in je netwerk kunnen bekijken wat je post en deel om die reden geen gemene berichten over anderen. Zo vermijd je dat ze negatief gedrag kopiëren, wat mogelijk tot cyberpesten kan leiden.

“Ook volwassenen maken zich soms schuldig aan cyberpesten of andere vormen van online agressie. Kinderen kunnen dat gedrag kopiëren.”
Heidi Vandebosch
Prof. dr. Heidi Vandebosch
Expert cyberpesten
Universiteit Antwerpen
Gepubliceerd op 5 november 2021