Waarom doen mensen aan haatspraak?

Dit artikel is deel van Haatspraak

Haatspraak kan veel schade aanrichten. Zo kunnen haatboodschappen leiden tot polarisatie en onbegrip tegenover bepaalde bevolkingsgroepen. En als je vaak het slachtoffer bent van haatspraak kan dat een impact hebben op je mentale welzijn. Maar is dat ook altijd het doel van een haatboodschap? Of waarom doen mensen eigenlijk aan haatspraak?

Haat verspreiden

Het woord zegt het zelf: haatspraak is een boodschap die haat kan verspreiden. Toch is dat niet noodzakelijk de reden waarom iemand een haatboodschap verstuurt. Haatspraak kan bijvoorbeeld ontstaan uit kleine frustraties of een persoonlijke ruzie, waarbij mensen soms uitspraken doen waar ze later spijt van hebben. Die zwakke momenten hebben we allemaal weleens.

In andere gevallen is ‘haat verspreiden’ wel degelijk het doel van de haatboodschapper. De boodschap is dan een manier om de mening van anderen negatief te beïnvloeden, en kan je zien als een vorm van propaganda.

De schade onderschatten

De impact van haatspraak wordt vaak onderschat. Zo zijn veel haatboodschappen bedoeld als (misplaatste) grap. De grappenmaker beseft dan niet of te laat dat zo’n grap kwetsend en polariserend kan zijn.

Soms gaan haters er zelfs van uit dat hun boodschap helemaal géén schadelijke impact heeft, omdat ze enige mate van weerbaarheid verwachten van het doelwit. Dat is vaak het geval als de haatboodschap gericht is aan bekende personen, wat we ook wel celebrity bashing noemen.

Online is het snel gebeurd

“Als we op onze smartphone iets zien dat we niet leuk vinden, tikken we heel snel een reactie. Dat vergt geen moed, terwijl je zoiets vroeger in iemands gezicht moest zeggen.”
Matthias Dobbelaere-Welvaert
Jurist en privacy-expert
Bekijk de volledige KLAAR-video

Tot slot, niet onbelangrijk: het internet maakt het haatboodschappers wel héél gemakkelijk. Online hoeven haters hun doelwit of publiek niet in de ogen te kijken bij het verspreiden van haatspraak, waardoor een haatboodschap al snel op het scherm verschijnt. 

Bovendien kunnen ze zich zelfs verschuilen achter een anoniem account. Zo krijgen haters het gevoel dat ze hun boodschap veilig kunnen verkondigen, zonder de gevolgen te moeten dragen.

Lees verder

Meer dossiers
Gepubliceerd op 15 maart 2022