Wat is identiteitsfraude?

Dit artikel is deel van Cybersecurity

Identiteitsfraude is een vorm van cybercriminaliteit, waarbij oplichters je persoonlijke gegevens of inloggegevens proberen te stelen. Zo kunnen ze onder meer online shoppen of een bankrekening openen in jouw naam.

Identiteitsfraude: hoe werkt dat?

Oplichters gebruiken verschillende technieken om vertrouwelijke gegevens van jou te bemachtigen. Ze vragen je bijvoorbeeld om persoonlijke informatie door te geven via phishingberichten, die zogezegd verzonden zijn door je bank, de overheid of een andere instantie. Soms bellen ze je ook rechtstreeks op of proberen ze het via online advertenties.

Identiteitsfraude kan veel vormen aannemen. Niet alleen je inloggegevens kunnen gestolen worden: soms proberen oplichters ook om een kopie van je identiteitskaart in handen te krijgen.

Hoe bescherm je jezelf tegen identiteitsfraude?

Wil je vermijden dat je het slachtoffer wordt van identiteitsfraude? Ga dan waakzaam om met je gegevens:

  • Stuur nooit een kopie van je identiteitskaart naar online verkopers. Wil je toch een kopie maken, bijvoorbeeld voor een persoon of organisatie die je kent en vertrouwt? Gebruik dan de app KopieID: hiermee kan je gegevens schrappen die de organisatie niet nodig heeft of een watermerk toevoegen.
  • Schakel tweestapsverificatie in waar mogelijk. Tweestapsverificatie is een dubbele manier om je accounts te beschermen. Zo kan iemand die je wachtwoord weet, nog altijd niet inloggen in je account. Gebruik daarnaast ook een wachtwoordkluis om je wachtwoorden te beschermen.
  • Bewaar geen identiteitsgegevens op je toestellen. Als oplichters je computer hacken, kunnen ze deze gegevens gebruiken. Let er ook op dat er geen persoonlijke informatie achterblijft op toestellen die je wegdoet of verkoopt. 
  • Wees alert voor phishing. Krijg je vreemde berichten, die je vragen om je inloggegevens? Ga hier dan zeker niet op in. Met deze tips bescherm je jezelf tegen phishing.
Gepubliceerd op 19 juli 2022