Digitaal jeugdwerk … dat doe je zo!

Met de jeugdbeweging een online spel spelen, een kamp organiseren rond programmeren of jongeren van thuis uit laten deelnemen aan een hybride activiteit: het zijn allemaal voorbeelden van digitaal jeugdwerk. Dit soort jeugdwerk streeft dezelfde doelen na als ‘gewoon’ jeugdwerk, maar maakt daarbij gebruik van digitale media en technologie. Ideaal om in te spelen op de digitale leefwereld van kinderen en jongeren en tegelijk hun digitale vaardigheden te versterken. Zelf proberen? Ontdek hoe in dit dossier!

Vragen over digitaal jeugdwerk? Contacteer onze experten Emmy Vandenbussche of Andy Demeulenaere.

Hoe begin je aan digitaal jeugdwerk?

De term ‘digitaal jeugdwerk’ klinkt alsof de activiteiten altijd volledig online plaatsvinden, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Je kan op verschillende manieren aan digitaal jeugdwerk doen. Handig, want zo kan je zelf kijken wat het beste werkt in jouw jeugdvoorziening.

Wat houdt digitaal jeugdwerk in?

Wat is het verschil tussen digitaal jeugdwerk en klassiek jeugdwerk? En met welke vormen van digitaal jeugdwerk kan je zoal aan de slag?

Dit is digitaal jeugdwerk

Digitaal jeugdwerk voor beginners

Zelf beginnen met digitaal jeugdwerk: hoe doe je dat? Ontdek ons eenvoudige stappenplan.

Zo begin je eraan

Digitaal jeugdwerk is simpelweg: jeugdwerk waarbij je inspeelt op de digitale leefwereld van kinderen en jongeren. Je streeft dezelfde doelen na, maar je gebruikt digitale media en technologie als middel of onderwerp in een jeugdwerk-context.
Lotte Vermeire
Onderzoeker
imec-SMIT, VUB

Waarom is digitaal jeugdwerk zo belangrijk?

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op het belang en de inzet van digitaal jeugdwerk. Sindsdien is de meerwaarde van digitaal jeugdwerk er zeker niet minder op geworden.

3 veelgestelde vragen over digitaal jeugdwerk

Digitaal jeugdwerk brengt verschillende voordelen met zich mee. Jongeren kunnen bijvoorbeeld experimenteren met nieuwe technologieën. Zo kunnen ze aan co-creatie doen, mee participeren en op die manier hun stem versterken. Verder stimuleert digitaal jeugdwerk hun digitale competenties en kan het jongeren verbinden die bijvoorbeeld fysiek niet kunnen deelnemen. Tot slot halen ook de begeleiders er voordeel uit, doordat ze zelf bijleren over digitale media en de digitale leefwereld van jongeren.

De meeste jeugdwerkorganisaties hebben al ervaring met digitaal jeugdwerk. Toch is er op dit moment nog geen Vlaams of Belgisch beleid rond digitaal jeugdwerk. Meestal wordt deze verantwoordelijkheid gelegd bij lokale of gemeentelijke besturen. Op Europees niveau zijn er wel al enkele richtlijnen opgesteld, zoals de richtlijnen van de Europese Commissie uit 2018 of de richtlijnen van de Europese Raad uit 2019. In afwachting van een duidelijk beleid op lokaal niveau werkten onderzoekers Lotte Vermeire, Wendy Van den Broeck en Ilse Mariën alvast een aantal concrete beleidsaanbevelingen uit voor digitaal jeugdwerk in Vlaanderen. Spelen met media’, die je leert hoe je een digitaal sausje giet over klassieke spelen.

Wil je graag aan de slag met digitale media in je jeugdwerking, maar kan je nog een duwtje in de rug gebruiken? De opleiding tot Mediacoach helpt je om een digitale versnelling hoger te schakelen. Er zijn opleidingstrajecten op maat van verschillende sectoren, zoals het jeugdwerk, met een goede mix van theorie en praktijk. Bekijk daarnaast ook de vormingen van Mediaraven voor jeugdwerkingen, zoals de vorming

Onderzoek over digitaal jeugdwerk

64%

van het digitaal jeugdwerk in 2021 vond volledig online plaats. 17% koos voor een fysieke activiteit en 19% voor een blended activiteit.

92%

van de jeugdwerkingen had in 2021 al ervaring met digitaal jeugdwerk (mogelijk door de coronacrisis)

40,5%

van de organisaties die aan digitaal jeugdwerk doen, halen daar nieuwe inzichten uit.

Video's over digitaal jeugdwerk

Meer weten?

Ambrassade

Hoe spring je als organisatie mee op de kar van digitaal jeugdwerk? De Ambrassade weet raad.

Digital Youth Work

Het transnationale project Digital Youth Work verzamelt best practices, leermiddelen en richtlijnen voor jeugdwerk op lokaal, nationaal, regionaal en Europees niveau.

Verke

Het expertisecentrum Verke ontwikkelt en bevordert competenties, expertise en communicatie op het gebied van digitaal jeugdwerk.

Quindo

Wil je een kwalitatieve video, podcast of jongerenreportage maken met je jeugdwerking? Laat je inspireren door de workshops van Quindo.