Nieuwsmakers

Educatief pakket

Van zodra we wakker worden tot we gaan slapen is er nieuws. Maar wat is nieuws eigenlijk? Wanneer is iets nieuwswaardig? Wat doet een journalist juist? En hoe wordt nieuws gemaakt? Met het Nieuwsmakers lespakket ontdek je samen met je leerlingen het antwoord op al deze vragen en kan je je leerlingen zelf omtoveren tot echte journalisten.

Voor leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs. Dit lespakket kwam tot stand in samenwerking met Mediaraven

Educatief pakket Nieuwsmakers

Wat komt aan bod

Nieuwsmakers bestaat uit vijf verschillende modules, die je los van elkaar of opeenvolgend kan gebruiken. Voor elke module zijn er video’s met online opdrachten voor je leerlingen en één of meerdere bijbehorende methodieken voor in de klas. 

De thema’s die aan bod komen in de vijf modules:

 1. Wat is nieuws?
 2. Nieuwsconsumptie en nieuwsdragers.
 3. De rol en bronnen van een journalist.
 4. Hoe wordt nieuws verzameld?
 5. Hoe wordt nieuws gemaakt?

Zo gebruik je het

Elke module van Nieuwsmakers bestaat uit volgende delen:

 • Online video’s met bijbehorende online opdrachten
  Je kan deze video’s op twee manieren gebruiken: de leerlingen bekijken vooraf thuis de video’s als individueel leertraject of je kan het in de klas samen doen. Het doorlopen van de video’s en opdrachten duurt ongeveer 15 à 20 min per module. Je kan de video’s terugvinden via de link onderaan deze toolpagina.
 • Methodiek(en) voor in de klas
  In deze methodieken ga je met je leerlingen op een actieve manier aan de slag met één van de inzichten uit elke module. De lengte van de methodieken varieert, dit staat steeds per methodiek aangegeven.

Vanaf december 2022 is er ook nog een overkoepelende werkbundel met gespreksmethodieken om over de aan bod gekomen thema's te praten of discussiëren in de klas. 

Doe mee aan de challenge!

Met je klas kan je vrijblijvend deelnemen aan een nieuwswedstrijd waarin we je leerlingen uitdagen om echte journalisten te worden. Coole prijzen gegarandeerd! 

Dit heb je nodig

Zin in meer?

Wist je dat Nieuwsmakers deel uitmaakt van een groter geheel? Naast Nieuwsmakers voor de eerste graad is er ook Feitencheckers voor de tweede graad en Opiniemakers voor de derde graad!