Hoe praat je met jongeren over sexting?

Dit artikel is deel van Sexting

Jongeren die weleens een naaktfoto versturen, zijn zich niet altijd bewust van de risico’s. En als je een seksueel getinte foto ontvangt, weet je daarom nog niet waarom je die écht niet mag doorsturen. Tijdig en open praten over sexting is dan ook heel belangrijk. Ontdek hoe je zo’n gesprek aanpakt en wat je jongeren best meegeeft.

Praten over sexting: de basics

Informeer jezelf

Zoek uit waarom jongeren aan sexting doen, en wat de kansen en risico’s zijn. Probeer ook het juiste taalgebruik te hanteren: jongeren spreken vaak niet over sexting, maar wel over ‘naaktfoto’s sturen’. In ons dossier over sexting vind je al heel wat informatie.

Begin er zelf over

Wacht niet tot de jongere zelf met vragen naar je toe komt. Als jullie het onderwerp nog nooit besproken hebben, is die kans vrij klein. Vind daarom een spontaan moment om er zelf eens over te beginnen, bijvoorbeeld wanneer de jongere voor het eerst een eigen smartphone krijgt.

Je kan ook inhaken op iets dat je gelezen hebt in de krant, een programma op tv of een voorval op school. Probeer het daarnaast niet bij één gesprek te houden, maar kaart het thema regelmatig (kort) aan.

Zeg niet dat het niet mag

Voor veel jongeren maakt sexting deel uit van hun leefwereld. Het is zeker niet abnormaal en hoeft ook niet problematisch te zijn. Sexting verbieden is daarom geen goed idee. Toon liever begrip: zo is de kans groter dat de jongere je zal benaderen bij vragen of problemen.

Praat er nuchter over

Zaai geen paniek door het te hebben over sensatieverhalen in de media die verkeerd afliepen. In de meeste gevallen verloopt sexting zonder problemen, wanneer jongeren er bedachtzaam mee omgaan.

Reik hulp en oplossingen aan

Zorg dat de jongere een aanspreekpunt heeft, mocht sexting toch fout lopen. Maak duidelijk dat jij dit kan zijn of een andere volwassene die de jongere vertrouwt, en verwijs ook naar organisaties als Awel en Child Focus.

5 thema’s om zeker te bespreken

Toestemming is belangrijk bij elke vorm van seksueel gedrag, en dus ook bij sexting. Je mag iemand nooit dwingen om dingen te doen die deze persoon niet wil doen. Omgekeerd geldt ook dat je zelf altijd het recht hebt om nee te zeggen.

Jongeren die het slachtoffer worden van een gelekte naaktfoto, kunnen denken dat dit hun eigen schuld is. Vaak komt dit doordat anderen hen dat gevoel geven. Dit noemen we ook wel victim blaming. Leg uit dat de schuld altijd bij de verspreider ligt.

Meisjes worden sneller kritisch beoordeeld dan jongens wanneer ze aan sexting doen of wanneer een naaktfoto uitlekt. Maak duidelijk dat deze dubbele standaard niet oké is, en dat sexting zowel bij meisjes als jongens heel normaal is.

Wat als je zelf een gelekte naaktfoto ontvangt? Sommige jongeren zullen er niets mee doen, andere zullen de foto misschien zelf opnieuw doorsturen. Als omstaander kan je er ook voor kiezen om de verspreider aan te spreken op zijn of haar gedrag. Sterker nog, dit is zelfs heel belangrijk om de schade voor het slachtoffer te beperken.

Als sexting veilig gebeurt, zijn de risico’s veel kleiner en kan het juist een heel leuke ervaring zijn. Bespreek daarom met de jongere hoe je veilig kan sexten, veeleer dan zaken te zeggen als ‘doe het maar beter niet’.

Gepubliceerd op 4 juli 2021