Wat je moet weten over in-game aankopen en lootboxes

Dit artikel is deel van Gaming

In-game aankopen, microtransacties en lootboxes: voor game-ontwikkelaars zijn ze een belangrijke bron van inkomsten. Wat moet je daarover weten?

Wat zijn in-game aankopen?

In-game aankopen verwijzen naar alles wat  je tijdens het spelen kan kopen als uitbreiding op het spel. Dat kan gaan om verschillende dingen:

  • Virtuele currency. Virtuele muntjes, die je soms kan verdienen door te spelen, maar vaak ook met echt geld kan kopen. Je kan er andere in-game aankopen mee doen. Omdat het om een virtuele munteenheid gaat, kan je soms vergeten dat je écht geld aan het uitgeven bent.
  • Outfits, avatars en wapens. Deze ‘microtransacties’ zijn doorgaans kleine items die een meerwaarde kunnen zijn voor je spelervaring.
  • Seizoenspassen en Battle Passes. Een pas waarmee je alle downloadable content van de komende periode kan verkrijgen of extra items kan ontgrendelen.
  • Lootboxes. Een soort kleine schatkistjes, waarvan je op voorhand niet weet wat erin zit. Veel games bieden deze ‘verrassingspakketten’ tegen betaling aan.

Hoe doe je in-game aankopen?

In-game aankopen doe je gewoon via de in-game shop van een spel. Meestal heb je er virtuele munten voor nodig, die je kan aankopen met echt geld. Er moet wel een PayPal-account of kredietkaart gekoppeld zijn aan je account.

Ook minderjarigen kunnen in-game aankopen doen, maar ook zij hebben daarvoor een PayPal-account of creditcard nodig. Bij de meeste spelconsoles kunnen ouders een specifiek kinderaccount aanmaken, waarbij ze kunnen instellen of hun kind in-game aankopen mag doen. Zoja, dan krijgen ouders ook een melding wanneer hun kind veel geld uitgeeft.

Lootboxes: mag dat wel? 

In een lootbox in het spel Brawl Starts vinden spelers digitale munten of upgrades.

In België is er veel controverse geweest rond het bestaan van lootboxes, zoals bijvoorbeeld de card packs van FIFA. In FIFA kan je zelf je team samenstellen door verschillende voetballers aan te kopen. Een card pack is een willekeurig pakket van voetballers, dat voordelig is in aankoop, maar waarbij je niet op voorhand weet wat je krijgt. Volgens velen is dit een verdoken gokelement in het spel.

Hoewel lootboxes voorlopig nog niet verboden zijn, heeft de Belgische Kansspelcommissie geoordeeld dat game-ontwikkelaars over een goklicentie moeten beschikken wanneer ze deze tegen betaling aanbieden. In sommige games, zoals FIFA, zijn lootboxes in België dan ook niet langer aan te kopen. Omdat er op dit moment nog geen wettelijk kader rond is, is dat niet voor alle games het geval.

PEGI als leidraad

Sinds kort geeft PEGI aan of een spel in-game aankopen bevat, aan de hand van een eenvoudig icoon. Ook staat er een melding bij als er lootboxes worden aangeboden.

Gepubliceerd op 30 juli 2021