Is sexting gevaarlijk?

Dit artikel is deel van Sexting

Voor de meesten is en blijft sexting een fijne ervaring. Toch is het niet zonder gevaren. Wat zijn de grootste risico’s van sexting? Welke gevolgen kan dat met zich meebrengen? En hoe groot zijn die risico’s dan eigenlijk?

De voornaamste risico’s van sexting

38%

van de jongeren heeft al eens een foto of video ontvangen die zonder toestemming was doorgestuurd.

9%

van de jongeren heeft zelf al eens intieme beelden van een ander doorgestuurd zonder toestemming.

70%

van de jongeren doet niks wanneer ze pikante beelden ontvangen die niet voor hen gemaakt zijn.

Beelden kunnen zich verder verspreiden

Het kan gebeuren dat intieme beelden zich verder verspreiden, bijvoorbeeld doordat de ontvanger ze aan anderen toont of doorstuurt. Hoewel sommigen goed weten dat dit niet oké en zelfs strafbaar is, zijn anderen zich daar niet bewust van. De rol van omstaanders is dan ook cruciaal om het doorsturen van sexts een halt toe te roepen.

Beelden worden gebruikt als chantagemiddel

Het feit dat beelden kunnen worden doorgestuurd, houdt nog een extra risico in. Zo kunnen ze gebruikt worden als chantagemiddel om de maker iets te laten doen. De ontvanger kan bijvoorbeeld vragen om nog meer foto’s, maar ook om offline seksuele handelingen of om een beëindigde relatie opnieuw aan te gaan.

Sexten onder druk of dwang

Bijna 1 op 3 meisjes werd al eens onder druk gezet om expliciete beelden te maken en te versturen. Bij jongens gaat het maar om 1 op 10. In de helft van de gevallen ging het om een lief, crush of iemand uit de vriendengroep. Filmpjes waarin seksuele handelingen uitgevoerd worden, worden zelfs enkel onder druk van een partner gemaakt: jongeren die dit soort beeldmateriaal maken, durven vaak geen nee te zeggen. Ook groepsdruk of het idee ‘dat iedereen aan sexting doet’ kan ertoe leiden dat jongeren beelden maken zonder daar zelf volledig achter te staan.

“Mijn dochter heeft sinds kort een vriendje. Ze chatten heel vaak op Facebook Messenger. Ik las onlangs een artikel over hoe jongeren elkaar soms pikante sms’jes sturen en maakte me toch wat zorgen. Ik wil niet dat mijn dochter zich verplicht voelt om hieraan mee te doen.”
Frank
vader van de 12-jarige Lena

Sexting gone wrong: de gevolgen

Als sexting fout loopt of om de verkeerde redenen gebeurt, kan dit gevolgen met zich meebrengen:

  • Jongeren kunnen te maken krijgen met pestgedrag of reputatieschade. Vooral meisjes worden hier het slachtoffer van, doordat er een dubbele standaard bestaat. Zij worden veelal kritisch beoordeeld als ze aan sexting doen, terwijl jongens elkaar juist cool vinden.
  • Makers van de beelden kunnen achteraf spijt krijgen of het gevoel hebben dat ze dingen moeten doen die ze niet willen doen.
  • Slachtoffers kunnen het idee krijgen dat ze zich in een uitzichtloze situatie bevinden en zich slecht in hun vel voelen. Soms is iemand zo erg aangedaan door wat er gebeurd is, dat dit kan leiden tot depressie en zelfmoordgedachten.

Hoe groot zijn de risico’s?

Jongeren doen niet per se ‘losjes’ aan sexting. Vaak gebeurt sexting binnen een vertrouwelijke relatie en gaat de maker van de beelden ervan uit dat de ander er respectvol mee zal omgaan.

Ook zorgt het merendeel van de jongeren ervoor dat ze onherkenbaar zijn op de beelden en gebruikt de helft een app als Snapchat, waarbij foto’s meteen verdwijnen na het openen. Wel is dit niet helemaal waterdicht: een ontvanger kan makkelijk een screenshot maken van de foto. Hoewel de maker daar een melding van krijgt, bestaan er manieren om dit te omzeilen.

Veilig sexten: 5 dingen die je moet weten

Wat moet je weten voor je aan sexting begint? Ontdek de 5 basics.

7 tips als jouw beelden werden doorgestuurd

Hebben jouw beelden zich verder verspreid? Zo hou je het hoofd koel.

Gepubliceerd op 3 juli 2021