4 tips om als leerkracht kritisch om te gaan met media in tijden van conflict

Actueel
Dit artikel is deel van Nieuws en Nepnieuws

Hoe ga je om met de stroom aan nieuws en nepnieuws in het conflict tussen Oekraïne en Rusland? Moet je over de oorlog praten met kinderen, en hoe dan? Hoe tackel je dit thema in de klas? Deze pagina biedt praktische antwoorden om kritisch om te gaan met media in tijden van een conflict.

Praat samen over het nieuws

Tegenwoordig krijgen kinderen en jongeren via heel wat kanalen nieuws binnen. Merk je dat ze zich zorgen maken of vragen hebben over (geweld in) het nieuws? Deze 7 tips kunnen helpen wanneer je een gesprek wilt aangaan met een kind of jongere. Je kan ze ook steeds doorsturen naar watwat.be of Awel.be.

Lees ook:

Reik betrouwbare bronnen aan 

Nieuws bereikt ons langs alle kanten. Het is belangrijk dat we in deze onzekere tijden voldoende vertrouwen hebben in het nieuws dat ons bereikt via betrouwbare nieuwskanalen.

  • Denk aan het nieuws op de openbare omroep, kwaliteits- en populaire kranten (en hun websites en apps) zoals De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad of Het Laatste nieuws, via VTM nieuws, … 
  • Voor kinderen en jongeren is er steeds meer nieuws op maat. VRT heeft Karrewiet, het Vlaamse jeugdjournaal en ook de Nederlandse NOS heeft een eigen jeugdjournaal. Wist je dat Karrewiet en HLN tegenwoordig ook elk een eigen Tiktok account hebben? 
  • Verder biedt VRT via hun instagrampagina NWS NWS NWS nieuws op maat van jongeren en ook WATWAT zit op dit platform. 

Leer jongeren zelf factchecken

Tussen al het nieuws offline en online sluipt ook al eens foute en misleidende informatie. Vooral op Tiktok, Instagram en Twitter circuleert er momenteel heel wat desinformatie. Misleidende informatie bestaat in vele vormen. Om jongeren (en onszelf) hier zo goed mogelijk tegen te wapenen, is het belangrijk dat ze weten wat nepnieuws is, dat ze het kunnen herkennen en dat ze vooral ook zelf kritische reflexen aanleren om informatie te verifiëren.

Hoe ervaren kinderen en jongeren het nieuws?

Als je met kinderen of jongeren wil praten over het nieuws, hou je best rekening met hun leeftijd. Want afhankelijk van hun leeftijd ervaren ze berichtgeving over oorlog en conflicten anders. Wat begrijpen ze al? Wat vertel je? En wat laat je beter achterwege?

Tip: Gebruik hedendaagse voorbeelden over het conflict van mindovermedia of uit dit artikel van VRT. Ook de Instagragrampagina’s van Abbie Richards en anti-conspiracy-memewars bieden veel inspiratie.

Gepubliceerd op 10 maart 2022