Praat samen over het nieuws
Tegenwoordig krijgen kinderen en jongeren via heel wat kanalen nieuws binnen. Merk je dat ze zich zorgen maken of vragen hebben over (geweld in) het nieuws? Deze 7 tips kunnen helpen wanneer je een gesprek wilt aangaan met een kind of jongere. Je kan ze ook steeds doorsturen naar watwat.be of Awel.be.
Lees ook:
- Tips om te praten met jongeren over het conflict tussen Rusland en Oekraïne
- Hoe praat je in de klas over de oorlog in Oekraïne? – Klasse
- KLAAR-video: het conflict tussen Rusland en Oekraïne
- Karrewiet maakt korte explainers over de oorlog
- De NWS NWS NWS gids met basisinformatie over de crisis in Oekraïne
- Het themadossier van Nieuws in de Klas: Rusland valt Oekraïne binnen
Reik betrouwbare bronnen aan
Nieuws bereikt ons langs alle kanten. Het is belangrijk dat we in deze onzekere tijden voldoende vertrouwen hebben in het nieuws dat ons bereikt via betrouwbare nieuwskanalen.
- Denk aan het nieuws op de openbare omroep, kwaliteits- en populaire kranten (en hun websites en apps) zoals De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad of Het Laatste nieuws, via VTM nieuws, …
- Voor kinderen en jongeren is er steeds meer nieuws op maat. VRT heeft Karrewiet, het Vlaamse jeugdjournaal en ook de Nederlandse NOS heeft een eigen jeugdjournaal. Wist je dat Karrewiet en HLN tegenwoordig ook elk een eigen Tiktok account hebben?
- Verder biedt VRT via hun instagrampagina NWS NWS NWS nieuws op maat van jongeren en ook WATWAT zit op dit platform.
Leer jongeren zelf factchecken
Tussen al het nieuws offline en online sluipt ook al eens foute en misleidende informatie. Vooral op Tiktok, Instagram en Twitter circuleert er momenteel heel wat desinformatie. Misleidende informatie bestaat in vele vormen. Om jongeren (en onszelf) hier zo goed mogelijk tegen te wapenen, is het belangrijk dat ze weten wat nepnieuws is, dat ze het kunnen herkennen en dat ze vooral ook zelf kritische reflexen aanleren om informatie te verifiëren.