Initiatieven voor betaalbaar internet

Dit artikel is deel van Digitale inclusie

Om de bestaande ongelijke toegang tot het internet te verkleinen, zijn er verschillende initiatieven in het leven geroepen die deze toegang meer betaalbaar maken. Bekijk hier de info over het sociaal tarief voor telecom en de initiatieven van Telenet en Proximus.

1. Het sociaal tarief voor telecom

Het sociaal tarief is een korting die de operatoren geven op de factuur voor één abonnement voor vaste of mobiele telefonie of internet.

Je ontvangt een maandelijkse korting van 40% (tot max. 8,4 euro) op je internetverbinding. Voor meer info kan je hier terecht. Het kortingstarief moet aangevraagd worden bij de operator van de cliënt.

Natuurlijke personen (geen vzw, vereniging, …) komen in aanmerking voor het sociaal tarief telecom, wanneer ze aan één van onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Je bent 65+’er met een beperkt inkomen*.
  • Je bent gehandicapt voor minimum 66% met een beperkt inkomen*.
  • Je ontvangt een leefloon* (let op: equivalent leefloon komt niet in aanmerking).
  • Je lijdt aan gehoorverlies van ten minste 70dB (of je inwonend kind / kleinkind)*.
  • Je hebt een laryngectomie ondergaan (of je inwonend kind / kleinkind).
  • Je bent een militair oorlogsblinde.

* aanvullende voorwaarden vind je hier.

FOD Economie geeft momenteel infosessies aan organisaties en lokale besturen over het sociaal internet aanbod. Als er meer informatie verschijnt op de website van FOD economie (waaronder de opgenomen infosessie), zullen we op deze pagina de link weergeven.

2. Telenet Essential Internet

Naast het sociaal tarief voor telecom, biedt Telenet ook Telenet Essential Internet aan. Op deze manier komt Telenet met twee formules voor betaalbaar internet: FIVE en TEN.

Voor een vast bedrag van 5 euro per maand krijgt de gebruiker 50GB internet. De snelheid van het internet is onder andere perfect voor het versturen van e-mails en het gebruik van social media. FIVE is een mobiele wifi-oplossing: de abonnee krijgt een klein, gebruiksklaar toestel thuis geleverd. Nadien kunnen maximaal twee toestellen (smartphone, tablet, laptop of computer) met het internet verbonden kan worden.

Voor een vast bedrag van 10 euro per maand krijgt de gebruiker 150GB internet. De snelheid van het internet laat ook het streamen van series en het volgen van online les mogelijk. TEN is een vast internetproduct: een Telenet-technieker komt langs om een modem in de woonst te installeren. Nadien kunnen meerdere toestellen (smartphone, tablet, laptop of computer) met het internet verbonden worden.

Voor beide formules dient de gebruiker aan te kloppen bij OCMW’s, scholen of andere sociale organisaties die werken rond armoedebestrijding. Indien de gebruiker in aanmerking komt, geeft de sociale organisatie een vouchercode waarmee de aanvraag kan gebeuren.

Zowel personen die reeds klant zijn bij Telenet, als nieuwe klanten komen in aanmerking voor beide formules. Hiernaast kunnen ook personen met openstaande schulden bij Telenet beroep doen op dit aanbod.

Meer informatie vind je hier.

3. Proximus Internet for all (stopgezet)

Proximus biedt naast het sociaal tarief voor telecom ook een formule aan om de digitale inclusie van mensen in precaire situaties te ondersteunen. Via deze formule kunnen mensen terugvallen op een bepaald volume gratis internet. Het is voornamelijk bedoeld voor het versturen van mails, het opzoeken van online informatie en het bekijken van sociale media.

Maandelijks krijgt de gebruiker 50GB aan internet. Proximus Internet for all werkt via een modem die de gebruiker thuis krijgt geleverd. De gebruiker steekt de modem in het stopcontact en kan vervolgens met de bijgeleverde verbindingscodes via zijn toestel verbinding maken met het internet.

Op 1 december 2022 werd het programma Internet for All stopgezet. Er zullen bijgevolg dus geen nieuwe Internet for All-abonnementen worden afgesloten. Ben je bestaande klant? Dan blijft je abonnement actief gedurende twee jaar nadat het geactiveerd werd. Concreet betekent dit dat als je bijvoorbeeld Internet for All aansloot in juni 2021, dat je abonnement blijft lopen tot juni 2023.

Operator  Telenet Telenet Base, Orange, Scarlet, Voo, Telenet, Proximus
Formule  Five Ten Sociaal Tarief
Begunstigden  Personen in een financieel kwetsbare situatie  Personen in een financieel kwetsbare situatie  https://www.bipt.be/consumenten/faq/wie-kan-het-sociale-tarief-genieten
Aanvragen  Via sociale organisatie (OCMW, …) Via sociale organisatie (OCMW, …) Via de operator
Prijs  €5/maand €10/maand 40% korting (tot max. €8,4)
Datalimiet  50GB 150GB Operator / abonnement afhankelijk
Download-snelheid  5mbps 30mbps Operator / abonnement afhankelijk
Upload-snelheid  2mbps 4mbps Operator / abonnement afhankelijk
Duurzaamheid  Tweejaarlijkse evaluatie Tweejaarlijkse evaluatie Tweejaarlijkse evaluatie
Installatie  Plug & Play (mifi-toestel)

Gratis bezoek

Telenet-technieker (modem)

Technieker (modem)
Gebruik   E-mail, sociale media, informatie opzoeken E-mail, social media, informatie opzoeken, streaming, videobellen Operator / abonnement afhankelijk
Informatie  www.telenet.be/essentialinternet www.telenet.be/essentialinternet Sociaal tarief | BIPT

4. Op zoek naar het beste commerciële tarief?

Ben je op zoek naar het beste commerciële tarief? Deze websites kunnen je helpen met het vergelijken van internet- en telecomprijzen:

Gepubliceerd op 18 november 2021