Zo surf je veilig online

'Mediawijs zijn' dat betekent dat je zoveel mogelijk de voordelen haalt uit digitale media, maar ook dat je je bewust bent van de risico's. Maar welke risico's bestaan er zoal? En hoe kan je jezelf zo goed mogelijk ertegen beschermen?

Vragen over veilig online? Contacteer onze experten Louis Demeulenaere of Karen Linten.

Wat is een goed wachtwoord?

Met goede privacyinstellingen op je toestel en account kom je al een heel eind, maar een sterk wachtwoord moet voorkomen dat iemand dit al te gemakkelijk ‘kraakt’ en met persoonlijke gegevens aan de haal gaat. Een goed wachtwoord op de computer, smartphone en sociale media is dus een beetje zoals het sleuteltje van je dagboek: onmisbaar!

Test hoe sterk jouw wachtwoord is!

7 tips voor een veilig wachtwoord

 • Gebruik 7 of meer tekens
 • Combineer letters, cijfers, kleine letters én hoofdletters
 • Maak gebruik van speciale tekens (vb. %, +, =, *, …) 
 • Kies bij voorkeur geen woord of naam
 • Geef je wachtwoord nooit door
 • Verander je wachtwoord regelmatig
 • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord.

Tip: Een wachtwoordmanager maakt wachtwoordbeheer veilig en gemakkelijk. Zo heb je hulp bij het verzinnen van sterke wachtwoorden én het onthouden van je verschillende wachtwoorden. Lees meer.

3 veelgestelde vragen over online veiligheid

Bij phishing proberen criminelen je op te lichten aan de hand van valse e-mails, sms’jes of websites. Het doel hiervan is om persoonlijke gegevens of geld te ontfutselen, veelal door mensen op een foutieve link te doen klikken en hen persoonlijke informatie te doen invullen. Doordat de tools die gebruikt worden voor phishing er steeds betrouwbaarder gaan uitzien is het belangrijk om het zo snel mogelijk te herkennen en te melden!

Hoewel een sterk en lang wachtwoord jouw account een stuk veiliger maakt, is dit niet altijd voldoende. Hackers hebben tegenwoordig namelijk voldoende tools in handen om ook sterke en lange wachtwoorden te stelen. Door een tweede beveiligingslaag in te stellen, maar je je account nog een stuk veiliger! Dit kan door gebruik te maken van tweestapsverificatie.
Zoals de naam doet vermoeden verwijst de term naar, je raadt het goed, verificatie in twee stappen. In de eerste stap vul je dan je wachtwoord in en in de tweede stap moet je nogmaals bevestigen dat jij het bent. Dit kan bijvoorbeeld door in stap één je wachtwoord in te vullen en in stap twee ook nog eens een pincode naar je GSM of mailadres te sturen of door ook nog eens je vingerafdruk te gebruiken in een app om op die manier toegang te krijgen.

  ‘Parental control’ of ‘ouderlijk toezicht’ is een verzamelnaam voor alle tools die ouders kunnen gebruiken om te bepalen wat kinderen wel en niet kunnen doen op het internet. Zo kan je instellen naar welke websites je kind niet mag surfen, aankopen in apps blokkeren en beperken hoelang je kind mag gamen ... Lees meer.

  Hoe veilig ben jij online?