Cybersecurity

We brengen steeds meer tijd online door en het internet is niet meer weg te denken uit onze alledaagse activiteiten. Dat brengt voordelen, maar helaas ook risico’s met zich mee. Zowel op persoonlijk als op bedrijfsniveau worden we steeds vaker blootgesteld aan bedreigingen in cyberspace. Je hier tegen wapenen, m.a.w. ‘cybersecure’ zijn, is dan ook van essentieel belang. 

Dit dossier kwam tot stand met de hulp van Centrum voor Cybersecurity België (CCB) / SafeOnWeb. Vragen over cybersecurity? Contacteer onze experten Louis Demeulenaere

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity of cyberbeveiliging is de praktijk van het beschermen van jouw systemen, toestellen, netwerken, programma’s en accounts tegen digitale dreigingen en aanvallen. Met deze cyberaanvallen proberen criminelen veelal gevoelige informatie te verkrijgen, wijzigen of vernietigen, geld af te persen of normale bedrijfsprocessen te onderbreken. Kortom omvat cybersecurity dus het geheel aan beveiligingsmaatregelen die het risico op verstoring van of ongeoorloofde toegang tot ICT-systemen minimaliseren.

Hoe ben je cybersecure?

Zoals hierboven reeds werd aangehaald, omvat cybersecurity het beschermen van jezelf en anderen tegen online schade, dreigingen en risico’s. Met onderstaande basisbeginselen van ‘cyberzelfverdediging’ kan je jezelf en jouw gegevens uit de handen van kwaadwillenden houden:

Beveilig je draadloze netwerk altijd met een wachtwoord. Als cybercriminelen in jouw wifi netwerk kunnen, loop je flinke risico's.

Schakel multi-factor authenticatie (MFA) in om ervoor te zorgen dat jijzelf de enige persoon bent die toegang heeft tot jouw account.

Een veilig wachtwoord voldoet aan een aantal voorwaarden. Het is best zolang mogelijk en bevat bij voorkeur een combinatie van letters, cijfers en symbolen.

Evalueer de privacy-instellingen van je (sociale media) accounts en bepaal met wie je informatie wil delen, wie jouw profiel mag bekijken en wie jou berichten mag sturen.

Een bewezen verdediging tegen cybercriminaliteit is het installeren en updaten van de nieuwste anti-virussoftware.

Update software tot de nieuwste versies. Updates voegen vaak nieuwe functies toe en repareren mogelijke beveiligingslekken.

Een back-up is een reservekopie van al je data en gegevens die je kan terugvinden mocht je data en gegevens beschadigd raken of verloren zijn. Een back-up kan je bijvoorbeeld maken op een externe harde schijf, maar tegenwoordig zijn er ook back-ups in de ‘cloud’.

Cybercriminelen proberen vaak jouw gegevens te achterhalen door je valse e-mails of berichten te sturen. Door dit soort berichten te leren herkennen voorkom je dat criminelen jouw persoonlijke gegevens kunnen achterhalen.

Wil je echt veilig kunnen surfen? Installeer een Virtual Private Network (VPN). Dit is je persoonlijke beveiligde tunnel door het wifinetwerk. Je kan online gratis of betalend VPN diensten installeren. Verschillende virusscanners bieden ook VPN aan.

Wat is een goed wachtwoord?

Met goede privacyinstellingen op je toestel en account kom je al een heel eind, maar een sterk wachtwoord moet voorkomen dat iemand dit al te gemakkelijk ‘kraakt’ en met persoonlijke gegevens aan de haal gaat. Een goed wachtwoord op de computer, smartphone en sociale media is dus een beetje zoals het sleuteltje van je dagboek: onmisbaar!

Test hoe sterk jouw wachtwoord is!

Do's en dont's voor een veilig wachtwoord

Een kort en eenvoudig wachtwoord is beter te onthouden, maar kan snel worden achterhaald. Een lang en ingewikkeld wachtwoord valt moeilijker te kraken maar is soms ook moeilijk te onthouden. En wat is nu precies een 'veilig' wachtwoord? Met onderstaande eenvoudige do’s & don’ts kom je alvast een heel eind. 

Do’s

 • Gebruik een zo lang mogelijk wachtwoord (min. 15 karakters).
 • Combineer letters, cijfers, symbolen en speciale tekens.
 • Gebruik kleine letters én hoofdletters.
 • Verander je wachtwoord regelmatig.
 • Moeilijk te onthouden? Maak gebruik van een wachtwoordkluis!

Don’ts 

 • Gebruik geen voorspelbaar wachtwoord
 • Gebruik bij voorkeur geen woord of naam
 • Geef je wachtwoord nooit door
 • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor elk account
 • Gebruik geen ‘geheime vragen’ voor het herstellen van wachtwoorden.
 • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord.

Tip: Een wachtwoordmanager maakt wachtwoordbeheer veilig en gemakkelijk. Zo heb je hulp bij het verzinnen van sterke wachtwoorden én het onthouden van je verschillende wachtwoorden. Lees meer.

4 veelgestelde vragen over cybersecurity en online veiligheid

Bij phishing proberen criminelen je op te lichten aan de hand van valse e-mails, sms’jes of websites. Het doel hiervan is om persoonlijke gegevens of geld te ontfutselen, veelal door mensen op een foutieve link te doen klikken en hen persoonlijke informatie te doen invullen. Doordat de tools die gebruikt worden voor phishing er steeds betrouwbaarder gaan uitzien is het belangrijk om het zo snel mogelijk te herkennen en te melden!

Hoewel een sterk en lang wachtwoord jouw account een stuk veiliger maakt, is dit niet altijd voldoende. Hackers hebben tegenwoordig namelijk voldoende tools in handen om ook sterke en lange wachtwoorden te stelen. Door een tweede beveiligingslaag in te stellen, maar je je account nog een stuk veiliger! Dit kan door gebruik te maken van tweestapsverificatie.
Zoals de naam doet vermoeden verwijst de term naar, je raadt het goed, verificatie in twee stappen. In de eerste stap vul je dan je wachtwoord in en in de tweede stap moet je nogmaals bevestigen dat jij het bent. Dit kan bijvoorbeeld door in stap één je wachtwoord in te vullen en in stap twee ook nog eens een pincode naar je GSM of mailadres te sturen of door ook nog eens je vingerafdruk te gebruiken in een app om op die manier toegang te krijgen.

‘Parental control’ of ‘ouderlijk toezicht’ is een verzamelnaam voor alle tools die ouders kunnen gebruiken om te bepalen wat kinderen wel en niet kunnen doen op het internet. Zo kan je instellen naar welke websites je kind niet mag surfen, aankopen in apps blokkeren en beperken hoelang je kind mag gamen ... Lees meer.

Vriendschapsfraude is een manier van oplichting waarbij criminelen je vertrouwen proberen te winnen en je doen geloven dat ze je vrienden zijn, met als doel je centen te ontfutselen. Een oplichter gaat eerst en vooral op zoek naar een mogelijk slachtoffer via Facebook, Tinder, TikTok, Whatsapp ... De oplichter maakt hiervoor gebruik van een vals profiel of een gestolen online identiteit van een iemand die je goed kent. De eerste stap? Vertrouwen opbouwen!

Eenmaal dat gelukt is, speelt de oplichter in op de emoties van het slachtoffer en al snel krijgt die de vraag om wat geld te lenen. De oplichter is zijn bankkaart kwijt, wil op bezoek komen maar heeft geen geld voor vliegtuigtickets, heeft financiële steun nodig om ziekenhuiskosten te betalen ... Eenmaal het slachtoffer hen één of meerdere keren geld geleend heeft, verdwijnt de oplichter plots van de radar.

4 tips van temooiomwaartezijn.be om je te beschermen tegen vriendschapsfraude:

 1. Ga de echtheid van een profiel altijd na
 2. Vertrouw niet zomaar iedereen
 3. Wees op je hoede voor “zielige” verhalen
 4. Houd je portemonnee absoluut dicht

Hoe veilig ben jij online?